Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος

Αρχική

Η Περιφέρεια Ηπείρου, η Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων,  το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών και το Ίδρυμα Ιωσήφ & Εσθήρ Γκανή τιμούν την Ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος.
Την Τρίτη 27 Ιανουαρίου και ώρα 8.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών.
Ομιλητής ο δημοσιογράφος Πάσχος Μανδραβέλης.
Η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου  θα ερμηνεύσει σεφαραδίτικα και yiddish τραγούδια με τη συνοδεία της Orchestra Mobile, στην οποία συμμετέχουν οι:
Σπύρος Σολιαδάκης, πιάνο
Κική Παπαγεωργίου, βιολί
Γεωργία Πετμεζά, τσέλο
Χάρης Μέρμηγκας, κοντραμπάσο
Λεωνίδας Τσακίρης, κλαρινέτο
Μιχάλης Σουρβίνος, κιθάρα - μαντολίνο
Ελένη Καμβυσίδη, κρουστά
Μουσική Διεύθυνση: Θεόδωρος Ορφανίδης
Επίσης συμμετέχει η Παιδική Χορωδία Δήμου Ιωαννιτών υπό τη διεύθυνση της Κωνσταντίνας Μήλια και το Σύνολο Μαθητών της Σχολής Μονωδίας του Δημοτικού Ωδείου, τη διδασκαλία του οποίου επιμελείται η Ειρήνη Δόβα.
 
 
Την ίδια μέρα, Τρίτη 27 Ιανουαρίου και λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης, θα εγκαινιαστεί, στις 7 μ.μ., η έκθεση φωτογραφίας Τα κοσμοπολίτικα Ιωάννινα (1890-1930) μέσα από τον φακό του Ρωμανιώτη Νησίμ Δ. Λεβή.
Στην έκθεση θα παρουσιαστούν εικόνες από στερεοσκοπικές (τρισδιάστατες) φωτογραφίες της ιδιωτικής συλλογής του Ραφαήλ Μωυσή. Οι πρωτότυπες φωτογραφίες είναι δημιουργήματα του Ρωμανιώτη Δρ. Νησίμ Λεβή, ερασιτέχνη φωτογράφου, και πραγματοποιήθηκαν με την χρήση στερεοσκοπικής μηχανής δύο φακών (Verascope Richard). Οι φωτογραφίες αποτυπώθηκαν, ως δύο παράλληλες εικόνες, σε γυάλινες πλάκες, δημιουργώντας την τρισδιάστατη εικόνα μέσα στην ειδική μηχανή προβολής στερεοσκόπιο (Le Taxiphote). Οι εικόνες, ακόμα και αν δεν ιδωθούν στερεοσκοπικά (τρισδιάστατα), μας ταξιδεύουν στα Ιωάννινα της εποχής (1890-1930), δημιουργώντας μας μία σειρά από εντυπώσεις σχετικά με την πόλη και τον πολυπολιτισμικό της βίο, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού που αποτέλεσαν προορισμό του «κοσμοπολίτη» Νησίμ Λεβή.
 
Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στον Εκθεσιακό Χώρο του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών και θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2015.  Ώρες λειτουργίας: 11 π.μ. – 1 μ.μ. και 6 – 9 μ.μ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου