Αποκλείει την διάσπαση της ευρωζώνης ο Μάριο Ντράγκι, απαντώντας εμμέσως και στα περί Grexit. "Δίαλυση της ευρωζώνης; Αυτό δε θα γίνει. Γι' αυτό δεν υπάρχει Plan B" τονίζει ο πρόεδρος της ΕΚΤ, σε δήλωσή του στην Handelsblatt.
Ωστόσο, επιμένει στην εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων για να στηριχθεί η εύθραυστη και άνιση ανάκαμψη της ευρωζώνης και καθησυχάζει τους φόβους για αποπληθωρισμό, χαρακτηρίζοντας τον κίνδυνο, περιορισμένο.
«Διεξάγουμε τεχνικές προετοιμασίες για να προσαρμόσουμε το μέγεθος, την ταχύτητα και τη σύνθεση των μέτρων μας από τις αρχές του 2015, στην περίπτωση που είναι απαραίτητο να αντιδράσουμε σε μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού» διευκρινίζει ο Ντράγκι.
Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια του ευρώ, κινούνται εδώ και πολύ καιρό σε χαμηλά επίπεδα και πως αυτό είναι πιθανό να παραμείνει έτσι για κάποιο χρονικό διάστημα.
Πρόσθεσε, δε, πως οι αγορές κρατικών ομολόγων είναι μεταξύ των εργαλείων που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η ΕΚΤ για να εκπληρώσει την εντολή της, όμως σε κάθε περίπτωση η απευθείας κρατική χρηματοδότηση θα πρέπει να αποφευχθεί, καθώς αντιβαίνει στη Συνθήκη της ΕΕ.
Ερωτηθείς για το πολιτικό σκηνικό στην Ιταλία με την παραίτηση του προέδρου Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι δεν έχει πολιτικές βλέψεις καθώς η θητεία του ως προέδρου της ΕΚΤ εκπνέει το 2019.

 ΠΗΓΗ: