Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Νέοι, δυναμικοί, πετυχημένοι και τώρα... βουλευτές

Η ΓΕΝΙΑ ΤΩΝ 30 ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Είναι νέοι, δυναμικοί, μορφωμένοι, κάποιοι πετυχημένοι επαγγελματικά, πολιτικοποιημένοι από τα φοιτητικά τους χρόνια, με συμμετοχή σε κοινωνικούς αγώνες και πλέον μέλη της νέας Βουλής.

Μάριος Κάτσης
Μάριος Κάτσης
Εκεί, γύρω στα 30 πήραν την απόφαση να κατέβουν στις εκλογές της Κυριακής και κατέφεραν να καταλάβουν ένα έδρανο στο κοινοβούλιο. Όλοι τους θέλουν προσφέρουν και δεν κρύβουν το άγχος του πρωτάρη για την πρώτη τους μέρα στα νέα τους καθήκοντα.
ΜΑΡΙΟΣ ΚΑΤΣΗΣ-ΣΥΡΙΖΑ-ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: Λίγο πριν κλείσει τα 30 του χρόνια, ο Μάριος Κάτσης έκοψε πρώτος –και με διαφορά- το νήμα στην παραδοσιακά «γαλάζια» Θεσπρωτία και κέρδισε την έδρα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο νεαρός προγραμματιστής και μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών είχε έρθει πρώτος και στις εκλογικές αναμετρήσεις του Μαϊου και Ιουνίου του 2012, αλλά τότε η Θεσπρωτία ήταν μονοεδρική περιφέρεια και την κέρδισε η Ν.Δ. Ενεργό στέλεχος της νεολαίας του ΣΥΝ από το 2006, όταν σπούδαζε στο Πολυτεχνείο Κρήτης, στα Χανιά, ο Μ. Κάτσης, είναι σήμερα μέλος της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στην Ηγουμενίτσα… «με μπλοκάκι», όπως λέει.
«Η προεκλογική περίοδος ήταν πολύ κουραστική, επειδή ήταν εξαιρετικά σύντομη, αλλά ήμουν αισιόδοξος. Είχα άλλωστε και τα μηνύματα του 2012, ο κόσμος με ξέρει, έδωσε τηλεοπτικές συνεντεύξεις, αξιοποίησα τα social media, έφτιαξα σελίδα στο facebook, μοίρασα κάρτες, κοινοποίησα όπως μπορούσα το ποιος είμαι και ποιες είναι οι θέσεις μου», λέει στο *Έθνος*.
Δανάη Τζήκα Κωστοπούλου
 
Δανάη Τζήκα Κωστοπούλου
Στην κοινοβουλευτική του θητεία, θα ήθελε να ασχοληθεί με τα εργασιακά θέματα και τον αγροτικό τομέα, αλλά και με τις νέες τεχνολογίες, τις οποίες γνωρίζει καλά. «Σήμερα που όλα αλλάζουν κανείς δεν μπορεί να μένει αμέτοχος. Τα προβλήματα είναι μεγάλα και η κοινωνία έχει απαιτήσεις από εμάς, ζητά άμεση ανακούφιση. Εγώ είμαι αισιόδοξος, με την βοήθεια όλων θα τα καταφέρουμε», μας λέει ο 30χρονος βουλευτής, που χθες το μεσημέρι βρήκε την ευκαιρία να ξεσκάσει με τους φίλους του και ένα ποτήρι κρασί στον πεζόδρομο της Ηγουμενίτσας.
ΖΗΣΗΣ ΖΑΝΝΑΣ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΙΕΡΙΑ: Στα 32 του χρόνια έγινε ο πρώτος βουλευτής του χώρου της Αριστεράς που εκλέγεται στην Πιερία έπειτα από 56 ολόκληρα χρόνια (τελευταίος ήταν ο Χ.Μπούσιος της ΕΔΑ το 1958), αλλά και ο νεότερος σε ηλικία βουλευτής που έχει εκλεγεί ποτέ στον συγκεκριμένο νομό.
Νατάσσα Γκαρά
Νατάσσα Γκαρά
Ο φαρμακοποιός Ζήσης Ζάννας τα έκανε όλα νωρίς. Εντάχτηκε από έφηβος στον Συνασπισμό και σε ηλικία 26 ετών εκλέχτηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Σήμερα είναι ο Συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στην Πιερία, παραμένει μέλος της Κ.Ε. του κόμματος, ενώ συμμετέχει και στην επιτροπή Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας. Κατοικεί στην Κατερίνη, διατηρεί φαρμακείο στον Κορινό Πιερίας, είναι μέλος του Δ.Σ. του τοπικού Φαρμακευτικού Συλλόγου και αντιπρόσωπος στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, ενώ παράλληλα κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας.
«Συμμετέχω από μικρός στους αγώνες της Αριστεράς και το αποτέλεσμα των εκλογών αποτελεί την ιστορική δικαίωσή τους. Οι αγώνες είναι συλλογικοί, αλλά δεν σας κρύβω πως και ατομικά η εκλογή μου στο Κοινοβούλιο μου προκαλεί ιδιαίτερα ευχάριστο συναίσθημα. Είναι μεγάλη η ικανοποίηση όταν βλέπεις ότι έχεις την λαϊκή αποδοχή και νομιμοποίηση», είπε στο «Έθνος».
Λόγω της επαγγελματικής του εμπειρίας, ο νεαρός βουλευτής φιλοδοξεί να συμβάλλει -αν του ζητηθεί- με τις δικές του ιδέες στην διαμόρφωση του πολιτικού πλαισίου της νέας κυβέρνησης στον χώρο της υγείας.
«Η βασική μας προτεραιότητα είναι η δυνατότητα πρόσβασης όλων των Ελλήνων στον χώρο της δημόσιας υγείας και του φαρμάκου, στο πλαίσιο του προγράμματός μας», επισήμανε. Για τον τόπο του, το νομό Πιερίας, θεωρεί πως έχει πληγεί σοβαρά από τις πολιτικές των τελευταίων ετών και θα επικεντρώσει τις προσπάθειές του στην αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης και στη διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη προς την ανάπτυξη με «οδηγό» την αγροτική οικονομία, τον τουρισμό, τη μεταποίηση και το ελεύθερο επάγγελμα.
ΔΑΝΑΗ ΤΖΗΚΑ/ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ-ΣΥΡΙΖΑ-ΜΑΓΝΗΣΙΑ: Στα 29 της χρόνια έκανε τόσα πολλά που η εκλογή της ως βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖA στη Μαγνησία και μάλιστα στη 2η θέση με 9.145 σταυρούς, ήταν σχεδόν…φυσικό επακόλουθο. Η Δανάη Τζήκα-Κωστοπούλου, έχει ένα πολύ ενδιαφέρον βιογραφικό, εργάζεται ως πολιτικός μηχανικός στο Βόλο και δραστηριοποιείται συνδικαλιστικά στο ΤΕΕ-παράρτημα Μαγνησίας.
Έχει σπουδάσει πολιτικός μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπου έκανε και το μεταπτυχιακό της στην Πολεοδομία και τις Αστικές Συγκοινωνίες, ενώ η διπλωματική της έρευνα έγινε στο πολυτεχνείο της Βιέννης. Το 2005 εντάχθηκε στη νεολαία του ΣΥΝ και διετέλεσε γραμματέας του κεντρικού της συμβουλίου, ενώ πλέον είναι μέλος της Νομαρχιακής Εεπιτροπής Μαγνησίας και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Οι νέοι δεν πρέπει να μένουμε απαθείς, ειδικά αυτό τον καιρό που η πατρίδα μας δοκιμάζετε ποικιλοτρόπως. Η εκλογή μου με χαροποίησε και παράλληλα με «φόρτωσε» με το άγχος της ευθύνης γιατί ως βουλευτής και μάλιστα κυβερνητικός, πρέπει να αγωνιστώ σκληρά για την πατρίδα και τους πολίτες της. Γιατί η Ελλάδα αλλάζει, η Ευρώπη αλλάζει και εμείς πρέπει να είμαστε παρόντες», λέει στο *Έθνος*, η νεαρή βουλευτής που θέλει να ασχοληθεί με τις υποδομές, τις νέες συγκοινωνίες και τα κοινωνικά δικαιώματα.
Η επανεκκίνηση της οικονομίας και η ενεργοποίηση της κοινωνίας, είναι από τις προτεραιότητές της και το μήνυμα αυτό έστελνε σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας.
ΝΑΤΑΣΑ ΓΚΑΡΑ-ΣΥΡΙΖΑ-ΕΒΡΟΣ: Η διπλωματική της εργασία για το μεταπτυχιακό της στο Πάντειο Πανεπιστήμιο ήταν πάνω στην παρουσίαση του πρώτου μνημονίου. Μετά από τις σπουδές της στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Παντείου και το μεταπτυχιακό της η 31 ετών βουλευτής πλέον του ΣΥΡΙΖΑ στον Έβρο, Νατάσα Γκαρά δούλεψε ως δημοσιογράφος σε μέσα ενημέρωσης της Αθήνας και από το 2008 επέστρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα της, στην Ορεστιάδα, όπου εργάζεται στην εβδομαδιαία εφημερίδα, που εκδίδει η μητέρα της Σούλα Εμμανουηλίδου, «Μεθόριος».
Με ενεργή συνδικαλιστική και πολιτική δράση στη νεολαία του ΣΥΝ και του Δικτύου Αριστερών Ριζοσπαστικών Σχημάτων η Ν. Γκαρά συμμετείχε και το 2012 στις εθνικές εκλογές, και πέρσι στις περιφερειακές εκλογές, χωρίς όμως να εκλεγεί. Την Κυριακή ήρθε 2η με 6.978 σταυρούς, εκλέχθηκε βουλευτής και όπως αναφέρει στο *Έθνος*, «θέλω να ασχοληθώ με τα προβλήματα της νεολαίας, τα αγροτικά ζητήματα και την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα».
Εμφανώς συγκινημένη, ευχαριστεί όλο τον κόσμο που την ψήφισε και την έστειλε στη Βουλή, ενώ η εκστρατεία της, όπως λέει, ήταν πάνω στο κεντρικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ «η ελπίδα έρχεται».
«Πρέπει όλοι να είμαστε ενεργοί πολίτες, να μην απαξιώνουμε την πολιτική και να δίνουμε τους αγώνες μαζί με τους αδύνατους», μας λέει.
Ρεπορτάζ: Μαρία Ριτζαλέου

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου