Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Ο Ρομά που αντιστέκεται

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΡΙΤΟΣ

Ο Ρομά που αντιστέκεται

«Εδώ είναι ακόμη Μεσαίωνας», είπε στον Αντώνη Σαμαρά και του ενεχείρισε έναν φάκελο με φωτογραφίες-εικόνες ντροπής από τον παλιό καταυλισμό των Ρομά στους Σοφάδες Καρδίτσας

Ο Ρομά που αντιστέκεται
Ο Παναγιώτης Χαρίτος είναι ο πρώτος και μοναδικός μέχρι σήμερα Ρομά του καταυλισμού των Σοφάδων που σπούδασε στο πανεπιστήμιο και σήμερα αγωνίζεται για τα παιδιά των ομοεθνών του. Θέλει όλα να τελειώσουν το λύκειο και να σπουδάσουν, για να ξεφύγουν από τη μιζέρια και την απομόνωση.
Στα 24 του χρόνια είναι δημοτικός σύμβουλος Σοφάδων και εντεταλμένος σύμβουλος του δήμου σε θέματα που αφορούν τους 6.000 Ρομά, οι οποίοι αποτελούν το 1/3 του πληθυσμού της πόλης. Το πρωί του Σαββάτου ήταν δίπλα στον δήμαρχο, Θάνο Σκάρλο, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο δημαρχείο και βρήκε την ευκαιρία να μιλήσει για τα προβλήματα της φυλής του.
«Είχα φτιάξει έναν φάκελο με φωτογραφίες από τον παλιό οικισμό, όπου οι Ρομά ζουν μέσα σε άθλιες συνθήκες. Χωρίς νερό, χωρίς ρεύμα, χωρίς αποχέτευση, χωρίς δρόμους, χωρίς καμία υποδομή. Μέχρι την τελευταία στιγμή δεν ήξερα αν θα βρω το θάρρος να τον δώσω. Δεν ήθελα να τον βάλει στην άκρη και να μην τον δει ποτέ», λέει ο νεαρός δημοτικός σύμβουλος, που είναι παράλληλα το πιο ενεργό μέλος της κοινότητας των Ρομά στους Σοφάδες...
Και έμεινε έκπληκτος όταν ο πρωθυπουργός, όχι μόνο πήρε τον φάκελο, αλλά του ζήτησε και το κινητό του τηλέφωνο, ενώ τον κάλεσε μετά τις εκλογές να πάει στην Αθήνα και να μιλήσουν για τα προβλήματα των ομοεθνών του.
«Περνούν οι πολιτικοί από εδώ και κάνουν πως δεν μας βλέπουν. Αλλά εμείς είμαστε εδώ, κουβαλάμε χρόνια τώρα τα ίδια προβλήματα, μας χαρακτηρίζει η εγκατάλειψη, η φτώχεια και η ανέχεια, που φέρνουν μύρια όσα κακά. Φταίμε κι εμείς, δεν είναι στην κουλτούρα μας η παιδεία, δεν σπουδάζουν τα παιδιά, δεν εξελίσσονται, δεν πηγαίνουν παραπέρα. Σαν να προκαλούμε την απομόνωση και την κακή μας μοίρα», μας λέει με παράπονο.
Από οικογένεια μουσικών
Ο Παναγιώτης Χαρίτος είναι γιος του γνωστού -στους κύκλους των Ρομά- μουσικού και συνθέτη Σπύρου Χαρίτου και της τραγουδίστριας Δήμητρας Χαρίτου. Τελείωσε με 19,4 το Γενικό Λύκειο Σοφάδων και πέρασε από τους πρώτους στο τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου στην Κομοτηνή, παίρνοντας πτυχίο ακριβώς στα 4 χρόνια. Επόμενος στόχος του είναι να κάνει το μεταπτυχιακό του στην Κοινωνική Ανθρωπολογία στο πανεπιστήμιο του Βόλου και να τελειοποιήσει τα αγγλικά του. Καθημερινά ωστόσο βρίσκεται στα σπίτια των Ρομά και παρακολουθεί από κοντά τα παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο, βοηθώντας παράλληλα τις δύο μικρότερες αδελφές του στα μαθήματά τους.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΕΛΟΥ
ΠΗΓΗ:  ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου