Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Αφιέρωμα στον Σέρβικο κινηματογράφο Σάββατο 25 και Κυριακή 26 Απριλίου


Αρχική

Σάββατο 25 και Κυριακή 26 Απριλίου, ώρα 8:30 μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη
Πολιτιστικός Πολυχώρος "Δημ. Χατζής"
Αφιέρωμα στον Σέρβικο κινηματογράφο
  • Τα όμορφα χωριά όμορφα καίγονται
    ( Lepa sela lepo gore)
    Srdjan Dragojevic, Π. Γιουγκοσλαβία, 1996, 115'
  • Arizona Dream
    Emir Kusturica,HΠΑ, 1992, 142’
Η ταινία Τα Όμορφα Χωριά Όμορφα Καίγονται με τους Ντράγκαν Μπιέλογκρλιτς και Νίκο Κόγιο αναφέρεται στη φιλία ενός Σέρβου και ενός μουσουλμάνου, η οποία δοκιμάζεται στον εμφύλιο πόλεμο της Βοσνίας, όταν και οι δύο συμμετέχουν σε επιχειρήσεις γενοκτονίας. Ο Milan (Βόσνιος, χριστιανός) και ο Halil (Βόσνιος, μουσουλμάνος) ζουν σ’ ένα χωριό της Βοσνίας. Είναι αδερφικοί φίλοι, έχουν μεγαλώσει μαζί και δεν τους χωρίζει τίποτα… Μέχρι που ήρθε ο εμφύλιος… Ο παραλογισμός του πολέμου στη Βοσνία μέσα από την ιστορία δύο φίλων, ενός Σέρβου και ενός μουσουλμάνου, που βρίσκονται ξαφνικά σε αντίπαλα στρατόπεδα.
Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη ο τίτλος της ταινίας είναι παράφραση ενός εδαφίου της νουβέλας Voyage au bout de la nuit του συγγραφέα Louis-Ferdinand Céline, που περιέγραφε φλεγόμενα χωριά κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου.
Τα γυρίσματα έγιναν σε φυσικό τοπίο στο Višegrad της Bοσνίας (Σερβικός τομέας) και κάποιες σκηνές έλαβαν μέρος σε μέρη όπου είχαν γίνει πραγματικές μάχες. Το 1996 στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης απέσπασε το βραβείο κοινού.
Στο Arizona dream βασικός πρωταγωνιστής είναι ένας επαναστατημένος νεαρός με δική του οπτική για το μέλλον και με δική του φαντασίωση αγάπης. Ένας ονειροπόλος νεαρός, που καταγράφει τα ψάρια στον ποταμό Χάντσον, ταξιδεύει στην Αριζόνα προκειμένου να παραστεί στον αρραβώνα του θείου του. Αρνείται να εργαστεί στην οικογενειακή επιχείρηση, αλλά μένει εκεί και συζεί με μια μεγαλύτερή του γυναίκα που μάλλον πάσχει από ελαφράς μορφής σχιζοφρένεια. Η ταινία κέρδισε το Μεγάλο βραβείο επιτροπής στο φεστιβάλ Βερολίνου.
«Ένας Βαλκάνιος στην Αμερική. Η καθημερινότητα της αμερικανικής επαρχίας, η κιτς αισθητική, η αφέλεια και οι ψυχώσεις των ανθρώπων, οι κούφιοι κοινωνικοί ανταγωνισμοί και η απουσία αληθινών ονείρων μπαίνουν στο στόχαστρο του Κουστουρίτσα, ο οποίος σκηνοθετεί την πρώτη του ταινία στις ΗΠΑ, δημιουργώντας μια πανδαισία εικόνων και μουσικής. Η υπόθεση (η σχέση ενός νεαρού με μια αλλοπαρμένη και μεγαλύτερή του γυναίκα) αποτελεί απλώς το πρόσχημα. Όλοι αναγνώρισαν τη δύναμη των εικόνων, αλλά και τη μαεστρία του Κουστουρίτσα  να υποτάξει στις ανάγκες της ταινίας σταρ του Χόλιγουντ. Η υπέροχη μουσική του Μπρέγκοβιτς (με τραγούδια του Ίγκι Ποπ) απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και το soundtrack έγινε ανάρπαστο».(Μίλτος Σαλβαρλής, Hitech).
Διοργάνωση: Σύνδεσμος Ελληνοσερβικής Φιλίας Ιωαννίνων, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου