Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Κυριακές στο πανί Βασίλης Δούλης, Στοργή στο λαό

Αρχική
 
Κυριακή 19 Απριλίου, ώρα 8:30 μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη
Πολιτιστικός Πολυχώρος "Δημ. Χατζής"
Κυριακές στο πανί
Βασίλης Δούλης, Στοργή στο λαό

Μία ταινία με θέμα τη λογοκρισία κατά τη δικτατορία
Την ταινία παρουσιάζει ο σκηνοθέτης.
Μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια του Μάνου Λοΐζου.
Αχιλλέας Φρέστας, βαρύτονος
Αναστασία Ζώη, σοπράνο
(τάξη Ειρήνης Δόβα, καθηγήτρια Μονωδίας Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων)
Γιάννης Μάνος, κιθάρα
Ο Βασίλης Δούβλης ανοίγει με τη Στοργή στο Λαό τον φάκελο «κινηματογραφική λογοκρισία στη δικτατορία» και συγκεντρώνει - ευτυχώς πριν καταστραφεί - όλο το αρχείο των αποφάσεων της δικτατορίας και όλες τις κομμένες σκηνές ή αποσπάσματα από τις ταινίες που απαγορεύτηκαν σε μια ενημερωτική, κατά βάση, ταινία τεκμηρίωσης που ντύνεται από τη μία με μια αρχειακή συνέντευξη του Πατακού και από την άλλη με μαρτυρίες Ελλήνων σκηνοθετών -από τον Γιώργο Σταμπουλόπουλο μέχρι τον Παντελή Βούλγαρη και από τον Νίκο Κούνδουρο μέχρι τον Θόδωρο Αγγελόπουλο- ζωντανεύοντας μια ολόκληρη εποχή, τότε που οι κυβερνώντες έπαιζαν το ρόλο του παιδαγωγού, σε σχέση με το τι είναι επιτρεπτό να παίζεται στο σινεμά, και, ταυτόχρονα, έναν άτυπο ρόλο κριτικού κινηματογράφου.
Τα αρχειακά υλικά από τις ταινίες παρουσιάζονται αυτούσια - χωρίς τεχνική επεξεργασία: από την ομοφυλοφιλία μέχρι το σπάσιμο πιάτων και από την απεικόνιση της φτώχειας μέχρι το «Jesus Christ Superstar», αλλά παράλληλα παρουσιάζονται και οι τρόποι που έβρισκαν οι Έλληνες δημιουργοί για να παρακάμπτουν την λογοκρισία, να ξεγελούν τις αρχές και να γυρίζουν τελικά τις ταινίες που θέλουν διακινώντας τις ελεύθερα στο εσωτερικό και το εξωτερικό.
Σε μία συνέντευξή του αναφέρει ο σκηνοθέτης:
«Η περιπέτεια της ταινίας ξεκίνησε όταν, πριν από χρόνια, έφτασε στ' αυτιά μου, εντελώς τυχαία, η πληροφορία ότι ένα μέρος του αρχείου της λογοκρισίας της χούντας είχε σωθεί. Η ιδέα της δημιουργίας ενός ντοκιμαντέρ που θα βασιζόταν όχι μόνο στις μαρτυρίες των κινηματογραφιστών που είχαν ζήσει στο πετσί τους τη λογοκρισία των συνταγματαρχών, αλλά και στο άγνωστο μέχρι τώρα αρχείο της δικτατορίας, μου φάνηκε ενδιαφέρουσα. Έτσι άρχισα να ψάχνω και μετά από έρευνα που κράτησε χρόνια, κατάφερα να βρω ένα μεγάλο μέρος του. Περιελάμβανε τις αποφάσεις των επιτροπών λογοκρισίας, πολλές φορές μαζί με το σκεπτικό τους, απόρρητα έγγραφα, αλλά και κουτιά με φιλμ, πολλές φορές μισοκατεστραμμένα, με τις λογοκριμένες ή απαγορευμένες σκηνές.
Η ταινία βασίζεται σε μια αντιστικτική δομή αντιπαραβάλλοντας τις προπαγανδιστικές με τις απαγορευμένες εικόνες θέλοντας να δώσει, έτσι, μια εικόνα των μηχανισμών ελέγχου του καθεστώτος, αλλά και συνθέτοντας, συγχρόνως, μια τοιχογραφία της εποχής».
O Bασίλης Δούβλης γεννήθηκε στο Ζαγόρι, στα Άνω Πεδινά, όπου και πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Τελείωσε τις βασικές του σπουδές στα Γιάννενα και στη συνέχεια σπούδασε λογοτεχνία και κινηματογράφο στην Αθήνα και το Παρίσι. Εργάζεται στον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής. Η μικρού μήκους ταινία του Ο βετεράνος απέσπασε βραβεία και τιμητικές διακρίσεις στην Ελλάδα, αλλά και σε διεθνή φεστιβάλ και προβλήθηκε με επιτυχία στους κινηματογράφους της Αθήνας, αλλά και σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Η ταινία του Στοργή στο Λαό απέσπασε το βραβείο του καλύτερου δημιουργικού ντοκιμαντέρ (Best Creative Documentary) στο διεθνές φεστιβάλ ελληνικών ταινιών του Λονδίνου (London Greek Film Festival 2014) .
Διοργάνωση: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου