Στέφανος Σίντος

Πρόεδρος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ιωαννίνων, αναπληρωματικός αιρετός Κ.Υ.Σ.Π.Ε., τηλ.: 6932817359, e-mail: stefsintos@gmail.com

Παρασκευή, 10 Απριλίου 2015

Δικαστική απόφαση - βόμβα για τις συντάξεις και τα Ταμεία

ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ «ΕΘΝΟΥΣ»

Δικαστική απόφαση - βόμβα για τις συντάξεις και τα Ταμεία

Δικαστική απόφαση - βόμβα για τις συντάξεις και τα Ταμεία
Στο μικροσκόπιο του Συμβουλίου της Επικρατείας έχουν μπει οι τελευταίες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», στην πιλοτική δίκη που διεξάγεται, υπερισχύουν οι απόψεις περί αντισυνταγματικότητας των σχετικών μνημονιακών νόμων.
Αν η θέση αυτή επιβεβαιωθεί με την έκδοση της απόφασης, τα Ταμεία θα επιβαρυνθούν τουλάχιστον κατά 2,8 δισ. ευρώ ετησίως. Κι αυτό γιατί οι συντάξεις θα πρέπει να επιστρέψουν σε επίπεδα προ περικοπών, επομένως η επιβάρυνση θα είναι τεράστια για τα ασφαλιστικά ταμεία που έτσι κι αλλιώς καταρρέουν.
Όσοι συνταξιούχοι έχουν προσφύγει, που είναι γύρω στους 15, θα δικαιωθούν και μάλιστα αναδρομικά, γεγονός που σημαίνει ότι θα δουν τις αποδοχές τους να επιστρέφουν στα προ του 2012, επίπεδα.
Αναδρομική θα είναι και ισχύ για όσους έχουν προσφύγει σε διοικητικά δικαστήρια σε χαμηλότερο βαθμό και περιμένουν την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία θα δημιουργήσει δεδικασμένο.
Αναφορικά με εκείνους που δεν έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη, θα δικαιωθούν μεν, αλλά θα δουν από εδώ και πέρα τις συντάξεις τους να αυξάνονται, δεν θα ισχύ δηλαδή για αυτούς η αναδρομικότητα.
Πρόκειται για τον νόμο 4093/2012 που προέβλεπε περικοπές των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ 5 έως 15%, κατάργηση δώρων και επιδόματος αδείας, κάτι που τότε είχε όφελος στα ασφαλιστικά ταμεία 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ.
Μπλόκο
Την ίδια στιγμή, μια τέτοια απόφαση θα προκαλέσει και «μπλόκο» στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το βασικό «αγκάθι» για να κλείσει η συμφωνία πριν το τέλος του Απριλίου είναι ότι οι εταίροι απαιτούν νέες μειώσεις στις συντάξεις. Ένα τέτοιο σενάριο ήρθε στο φως και μετά τη συνάντηση του Γ. Βαρουφάκη με την Κρ. Λαγκάρντ όπου ειπώθηκε ότι το ΔΝΤ απαιτεί μειώσεις συντάξεων και αλλαγές στον ΦΠΑ.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών την Μ. Παρασκευή διέψευσε σενάρια περί αιτήματος του ΔΝΤ για μειώσεις μισθών. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει ότι «το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει κατηγορηματικά το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Αγορά, που κυκλοφορεί αύριο, ότι το ΔΝΤ ζήτησε από τον υπουργό Γιάνη Βαρουφάκη νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις, στη συνάντηση που είχε με την Κριστίν Λαγκάρντ την Κυριακή στην Ουάσιγκτον». Παρά ταύτα μόλις χθες ο Δ. Στρατούλης είπε στο Mega ότι ζητήθηκαν εκ νέου μειώσεις στις συντάξεις.
Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση – βόμβα του ανωτάτου δικαστηρίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όπλο της ελληνικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις. Διότι θα μπορεί να επικαλεστεί αδυναμία να εφαρμόσει νέες μειώσεις όταν και οι παλιές έχουν κριθεί αντισυνταγματικές.
Όμως, τα δύσκολα για την κυβέρνηση θα αρχίσουν από τη στιγμή που θα πρέπει ν καλύψει την «τρύπα» των 2,8 δις ευρώ στα ταμεία.
ΠΗΓΗ:  Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου