Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Βιβλιοπαρουσίαση: Θεοδώρα Ντούλια, Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα




ΑρχικήΒιβλιοπαρουσίαση: Θεοδώρα Ντούλια, Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα

Δευτέρα 20 Απριλίου, ώρα 7:30 μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη
Πολιτιστικός Πολυχώρος "Δημ. Χατζής"
Θεοδώρα Ντούλια, Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα
Βιβλιοπαρουσίαση
Συντονισμός-παρουσίαση: Μέγα Βάσω, αντιπρόεδρος Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών
Ομιλητές:
Μανταλόβας Θ. : Αντιδήμαρχος Δήμου Ιωαννιτών
Ζωνίδης Κ. : Πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου
Τζιμογιάννης Στ. : Οικονομολόγος, τ. Γενικός Γραμματέας Οικονομικού Επιμεήτηριόυ, Πρόεδρος Κέντρου Πρόληψης κατά των εξαρτήσεων Ν. Ιωαννίνων "Σχεδία"
και η συγγραφέας
Η παρουσίαση θα αποτελέσει αφορμή για συζήτηση για το θέμα της Κοινωνικής Οικονομίας και της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας.
Το βιβλίο, το οποίο αποτελεί ενημερωτικό και ταυτόχρονα εκπαιδευτικό εγχειρίδιο, αποπειράται:
• να καταδείξει την σπουδαιότητα και την διόγκωση του τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας στην Ελλάδα, Ευρώπη και Διεθνώς καθώς και τις  ευκαιρίες που προσφέρει για Απασχόληση και Τοπική Ανάπτυξη,
• να καταγράψει το εύρος και τις δραστηριότητες του τομέα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη (Κοινωνικές επιχειρήσεις, Φορείς της Αλληλέγγυας Οικονομίας και της Κοινωνίας των Πολιτών),
• να προτείνει σε ενδιαφερόμενους τρόπους επαγγελματικής και κοινωνικής ενασχόλησης με τον τομέα και
• να ευαισθητοποιήσει το κοινό προς την κατεύθυνση του Τομέα αυτού.
Φιλοδοξεί, σύμφωνα με τον Πρόλογο του καθηγητή Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Αντώνη Μωϋσίδη, «να αποτελέσει επιστημονικό πόνημα αλλά και χρηστικό εργαλείο για όσους προβληματίζονται θεωρητικά ή ιδεολογικά με τις κρίσεις και τα αδιέξοδα του κυρίαρχου κοινωνικού και οικονομικού συστήματος ή/και θελήσουν να ασχοληθούν στην πράξη με την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία και την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, αποτολμώντας νέους δρόμους πιο συλλογικούς και πιο ανθρώπινους»
Περιλαμβάνει θεωρητική ανάλυση για την Κοινωνική, την Αλληλέγγυα Οικονομία και την Κοινωνία των Πολιτών και τις δραστηριότητές του, παραδείγματα πρακτικής εφαρμογής, ασκήσεις και πληροφορίες, που διευκολύνουν τόσο τους αναγνώστες στην κατανόηση των θεμάτων, όσο και ενδιαφερόμενους για πρόσβαση, συνεργασία και δικτύωση με άλλες επιχειρήσεις και φορείς του Τομέα αυτού και για δραστηριοποίηση ευρύτερα στην Κοινωνία των Πολιτών και στην Αλληλέγγυα Οικονομία. Περιλαμβάνει επίσης και συμπληρωματικό εκπαιδευτικό υλικό κατάλληλο για εκπαιδευτές, στελέχη εκπαιδευτικών φορέων και αυτοεκπαιδευόμενους που ασχολούνται με το πεδίο της Κοινωνικής Οικονομίας .
Απευθύνεται στο ευρύτερο κοινό, σε μελλοντικούς και υπάρχοντες κοινωνικούς επιχειρηματίες, σε δραστηριοποιούμενους και θιασώτες του Τρίτου τομέα, σε στελέχη Φορέων Αλληλέγγυας Οικονομίας, πολιτικούς και Managers Φορέων, σε στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Τραπεζικών Ιδρυμάτων και Συλλόγων, σε εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους, και γενικότερα σε όσους ασχολούνται ή επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν (επαγγελματικά, πολιτικά ή κοινωνικά) στον Τρίτο τομέα της οικονομίας (Κοινωνική Οικονομία, Αλληλέγγυα Οικονομία, Κοινωνία Πολιτών).
 
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ
Η Δώρα Ντούλια γεννήθηκε το 1955, στη Λάκα Σουλίου της Ηπείρου και είναι οικονομολόγος, απόφοιτος του τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου.

Διετέλεσε Γενική Γραμματέας Ισότητας (1989), ενώ στο Δημόσιο εργάστηκε για 33 έτη σε πολλές υπηρεσίες: στη ΙΒ Εφορεία Αρχαιοτήτων (1979-1981), στη Νομαρχία Ιωαννίνων -όπου συνεργάστηκε, ως σύμβουλος πολιτιστικής και κοινωνικής δράσης, με περισσότερους από 1000 φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών και του Τρίτου Τομέα (1982-1987)-, στη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς (1988) και στη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης του ΥΠΕΠΘ [ως υπάλληλος, τμηματάρχης, σύμβουλος κοινωνικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας και διευθύντρια (1992 -2010)].
Υπήρξε επιστημονική υπεύθυνη στον Δημόσιο και τον Ιδιωτικό τομέα σε έργα, προγράμματα και πρωτοβουλίες για γυναίκες, για ευπαθείς κοινωνικά και οικονομικά ομάδες, σε θέματα σχετικά με την καταπολέμηση του αποκλεισμού, την Ισότητα ευκαιριών, την Κοινωνική Οικονομία, την Μικροπίστωση, την συλλογική επιχειρηματική δραστηριοποίηση ευπαθών κυρίως ομάδων, την Γυναικεία Επιχειρηματικότητα, και τον Πολιτισμό, τα οποία αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με πολλούς εθνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς, για τα έτη 1992-2010.
Ασχολείται ως ερευνήτρια, συγγραφέας, σύμβουλος και εκπαιδεύτρια σε θέματα σχετικά με την Κοινωνική Οικονομία, τη Μικροπίστωση, την Δια Βίου Μάθηση, την Ισότητα ευκαιριών, την Επιχειρηματική δραστηριοποίηση, τον Πολιτισμό.
Έχει σχεδιάσει και συμμετέχει σε πολλά ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα σχετικά με τα προαναφερόμενα θέματα και συμμετείχε ως οργανώτρια ή εισηγήτρια σε συνέδρια και ημερίδες (περισσότερα από 120 -διεθνούς, ευρωπαϊκού και εθνικού επιπέδου-), ενώ έχει συμμετάσχει ως πρόεδρος, αντιπρόεδρος και μέλος σε πολλές/α επιτροπές και συμβούλια αντιστοίχου εμβέλειας.
Υπήρξε επίσης μέλος και πρόεδρος λαϊκοσυμμετοχικών θεσμών του Δημοσίου (Νομαρχιακής Επιτροπής Ισότητας Ιωαννίνων και Αθηνών, Νομαρχιακής Επιτροπής Πολιτισμού Ιωαννίνων) από το 1981 έως το 1995, ενώ από το 1979 έως σήμερα είναι μέλος συλλογικών φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών και του Γυναικείου Κινήματος, καθώς και Κοινωνικών Επιχειρήσεων (την τελευταία 15ετία).
Έχει πλούσιο συγγραφικό και μελετητικό έργο σε θέματα Ισότητας, Πολιτισμού, Κοινωνικής Οικονομίας, Κοινωνικής και συμβατικής Επιχειρηματικότητας και Μικροπιστώσεων.
Διοργάνωση: Βιβιοπωλείο-Εκδόσεις "Οσελότος", Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου