Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Πολυδιάστατη πολιτική


Πολλή συμπάθεια και πολλές υποσχέσεις για το μέλλον αποκόμισε από το ταξίδι του στη Μόσχα ο Αλέξης Τσίπρας. Η συνάντησή του με τον Ρώσο ηγέτη της πρώην υπερδύναμης μπορεί να χαρακτηριστεί αποδοτική, αλλά τα σχέδια των δύο πλευρών θέλουν αρκετό χρόνο για να υλοποιηθούν. Γιατί είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ο αγωγός φυσικού αερίου θα κατασκευαστεί σε λίγες εβδομάδες. Για να γίνουν οι ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα, τις οποίες ο ίδιος ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξήγγειλε, θα πρέπει να προηγηθούν δημόσιοι μειοδοτικοί διαγωνισμοί. Και μέχρι τώρα τίποτε δεν έχει σχεδιαστεί, αφού η νέα ελληνική κυβέρνηση ψάχνει ακόμη να βρει τον δρόμο της.
Οσο για τις ελληνορωσικές εταιρείες που θα προωθήσουν τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα στη μεγάλη αγορά της Ρωσίας, κι αυτές χρόνο χρειάζονται για να συσταθούν, αλλά και την κατάλληλη νομική μορφή ώστε να μπορέσει η Ρωσία να ξεπεράσει το εμπάργκο που έχει επιβάλει η ίδια στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Γιατί πήγε, λοιπόν, στη Ρωσία τώρα ο Ελληνας πρωθυπουργός; Είναι σαφές ότι ο στόχος του ταξιδιού του ήταν κυρίως πολιτικός. Με την κίνησή του αυτήν, ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους Ευρωπαίους και Αμερικανούς εταίρους ότι δεν πρόκειται να δεχτεί περιορισμούς στις κινήσεις του.
Το είπε άλλωστε ευθέως, απαντώντας στους επικριτές του εντός και εκτός της χώρας: «Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα με αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμά της να ασκεί πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική και να αξιοποιεί τον γεωπολιτικό της ρόλο». Βεβαίως φρόντισε να επαναλάβει, εν όψει και της κρίσιμης διαπραγμάτευσης στο Eurogroup της 24ης Απριλίου, ότι η Ελλάδα σέβεται «απόλυτα τις δεσμεύσεις της σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς όπου συμμετέχει».
Αρα, διακινδύνευσε κάποια πράγματα ο πρωθυπουργός με την επιλογή του αυτή και έλαβε κάποιες υποσχέσεις. Περιμένουμε να δούμε όχι μόνο τα αποτελέσματα, αλλά και τις επόμενες κινήσεις του, που θα επιβεβαιώνουν μια πραγματικά πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.
ΠΗΓΗ:  http://www.efsyn.gr/sites/efsyn.gr/themes/efsyn/images/logo_efsyn_footer.png

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου