Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Οι υπερβολές βλάπτουν τη χώρα...





Του Παναγιώτη Παναγιώτου
Οντως η εξαφάνιση του Ξηρού, μετά τις σφαίρες στη γερμανική πρεσβεία και λίγο πριν ξεκινήσει η Ελληνική Προεδρία, είναι κακό timing από πολλές απόψεις. Δημιουργεί αρνητικούς συνειρμούς και δίνει ευκαιρία σε πολλά ξένα κέντρα, με κακή προδιάθεση απέναντι στη χώρα μας, να διαμορφώσουν μια εικόνα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Δυστυχώς, σε αυτή την «παγίδα» της μεγαλοποίησης και υπερβολικής δραματοποίησης της «εξαφάνισης Ξηρού» (που εκμεταλλεύτηκε τον θεσμό της «άδειας εξόδου» φυλακισμένων) έχουν πέσει πολλοί και στην Ελλάδα, χωρίς να εξαιρούνται και κάποιοι κυβερνητικοί παράγοντες που ακούσια παίζουν «το παιχνίδι» εις βάρος της χώρας μας.

Στην Ελλάδα, να το πούμε καθαρά, δεν υπάρχει φαινόμενο επικίνδυνης και εκτεταμένης τρομοκρατίας. Εχει τελειώσει οριστικά και αμετάκλητα, παρά ορισμένα απολύτως περιορισμένης έκτασης περιστατικά, συνήθη κατά περιόδους, σε όλες τις χώρες της Δύσης. Αυτή είναι η αλήθεια... Και δεν θα πρέπει με τις υπερβολές να δημιουργηθεί αδικαιολόγητη ανησυχία, ιδίως όταν το 2014 περιμένουμε αφίξεις τουριστών, που αναμένεται να αγγίξουν ή και να ξεπεράσουν τα 20 εκατ. με συνάλλαγμα πάνω από 15 δισ.! Από κει και πέρα, είναι προφανές ότι, χωρίς να καταργηθεί, πρέπει να επανεξεταστεί το θεσμικό πλαίσιο παροχής αδειών σε φυλακισμένους και να γίνουν και με βάση την εμπειρία εφαρμογής του μέτρου ανάλογες προσαρμογές.
Η λύση δεν βρίσκεται στη λογική «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι». Το λέμε, γιατί με αφορμή τον συγκεκριμένο απαράδεκτο χειρισμό που έγινε στην περίπτωση Ξηρού, διάφοροι συντηρητικοί τύποι έχουν βγει στα κάγκελα, ζητώντας την κατάργηση του «θεσμού των αδειών», που από πλευράς ουσίας, είναι επιτυχής και αρμόζει σ' ένα σωφρονιστικό σύστημα νομικού ευρωπαϊκού πολιτισμού που σέβεται τον εαυτό του. Αυτή βέβαια είναι η μία πλευρά, γιατί υπάρχει και η άλλη των απαράδεκτων καταστάσεων που επιβιώνουν στο υπάρχον σωφρονιστικό σύστημα... Οσο για τη «φιλολογία» των επικείμενων «τρομοκρατικών χτυπημάτων», καλό είναι εάν ευσταθεί οι κατάλληλοι μηχανισμοί να τα εξουδετερώνουν, παρά να τα... προαναγγέλλουν! Οι υπερβολές σ' αυτά τα θέματα βλάπτουν πολλαπλώς τη χώρα. Υπ' αυτή την έννοια και η αναθέρμανση της κόντρας από πλευράς ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ για την τρομοκρατία με αφορμή τον... Τόνι Νέγκρι είναι ακατανόητο ρετρό!
panpan@pegasus.gr
ΠΗΓΗ! ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου