Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Μόνο τα τζάκια είναι επικίνδυνα;


Photo: Menelaos Myrillas / Fosphotos.com

Deception is true

(Όπως απέδειξε και ο Goebbels)

του Νίκου Χαραλαμπίδη


Η βασική συνταγή είναι απλή: Πείτε, πείτε, τελικά όλο και κάτι θα μείνει. Και συνήθως, αυτό που μένει δεν είναι καλό. Έτσι, μέσα σε ένα μόλις μήνα, μάθαμε ότι τα τζάκια είναι κίνδυνος θάνατος γιατί βγάζουν στον αέρα αιωρούμενα σωματίδια που είναι καρκινογόνα. Ναι, αυτό κάνουν τα τζάκια μας. Μάθαμε επίσης ότι – και πάλι για το καλό μας – καλά κάνουμε που χρυσοπληρώνουμε το πετρέλαιο θέρμανσης γιατί έτσι καταπολεμούμε το λαθρεμπόριο και ενισχύουμε την οικονομία (ποιου άραγε;). Και για όσους έχουν μεγάλη ανάγκη υπάρχει και επίδομα (για να συνεχίσουν να παίρνουν πετρέλαιο).
Δυστυχώς όμως δεν μάθαμε ότι, ήδη μερικά χρόνια πριν από την κρίση, Θεσσαλονίκη και Αθήνα ήταν πρωταθλήτριες ανάμεσα στις ευρωπαϊκές πόλεις στη ρύπανση από αιωρούμενα σωματίδια. Η έκθεση των πολιτών σε τόσο υψηλές συγκεντρώσεις ρύπανσης μειώνει το προσδόκιμο ζωής περίπου κατά έναν χρόνο! Δεν μάθαμε επίσης ότι τα αιωρούμενα σωματίδια πετρελαϊκής προέλευσης είναι πολύ πιο τοξικά και επικίνδυνα από αυτά που παράγουν τα τζάκια που καίνε ξύλο. Δεν μάθαμε επίσης ότι, σε αντίθεση με τον πανικό που έχουν σπείρει απλόχερα, εκατοντάδες ορεινά χωριά σε λόγκους της χώρας, που ζεσταίνονται, χρόνια τώρα, με ξυλόσομπες δεν αντιμετωπίζουν ούτε αντίστοιχα προβλήματα υγείας ούτε κρίσεις πανικού. Ίσως πάλι οι Αθηναίοι να είναι μια ειδική, πιο ευαίσθητη, φυλή. Τέλος δεν μάθαμε ότι το πετρέλαιο δεν είναι ούτε η μόνη, ούτε η ιδανική, ούτε η ασφαλέστερη μέθοδος θέρμανσης, παρά τα όσα μας λένε οι σχετικές διαφημίσεις.
Τελικά, όταν κρυώνεις και έχεις απλήρωτη τη ΔΕΗ και δεν έχεις μία για πετρέλαιο, θα κάψεις ό,τι βρεις για να ζεσταθείς: μελαμίνες, βαλβολίνες, βερνικωμένα έπιπλα, παλέτες και σανίδια...
Άντε και καλή μας χρονιά, παιδιά. Σκεφτείτε ότι ακόμα δεν πλάκωσαν τα καλά τα κρύα και κλαψουρίζουμε για την κάπνα με 15 βαθμούς… την ίδια στιγμή που μπορούμε να κρατήσουμε το κρύο απ έξω και να μην έχουμε ανάγκη το πετρέλαιο. Μια και καλή. Δείτε πώς!
Υ.Γ.1: Για να μην ξεχνιόμαστε, η χρήση κλιματιστικών για θέρμανση σημαίνει περισσότερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται κυρίως από λιγνίτη. Μιλήσατε για ρύπανση και για επιπτώσεις στην υγεία, κύριε υπουργέ; Ρωτήστε τους κατοίκους της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας (ενώ η Μεγαλόπολη ακόμα μετράει τις πληγές της).
Υ.Γ.2: Τα τζάκια επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα και τη δημόσια υγεία. Το έκαναν πριν από την κρίση, το κάνουν και τώρα. Όπως και η νοθεία στα καύσιμα, η πετρελαιοκίνηση, η εξάρτηση από τον λιγνίτη. Για άλλη μια φορά χάνουμε το δάσος και συζητάμε για το δένδρο.
*Ο Νίκος Χαραλαμπίδης είναι διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace. 

ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου