Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Βασίλης Γισδάκης “ Ένα ταξίδι στο τραγούδι και το λόγο του Μάνου Χατζιδάκι”

 
Την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 8:30 μ.μ., το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι, με τον Βασίλη Γισδάκη, τον τελευταίο αυθεντικό ερμηνευτή του Μάνου Χατζιδάκι, ο οποίος αναλαμβάνει να μας ξεναγήσει στο έργο του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη. Εμβόλιμα, παρουσιάζεται η ιστορία των τραγουδιών μέσα από αναφορές στην προσωπικότητα και το έργο του Μάνου Χατζιδάκι με παράλληλη προβολή φωτογραφικού υλικού. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας», η οποία ανοίγει τις πύλες της ύστερα από ενός περίπου έτους εργασίες, ανακαίνισης και εξοπλισμού της σκηνής της. 
 Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.


 
                  ….Η λέξη, όταν την πολιορκεί η Μουσική, λούζεται την παρθενική της
                  χάρη και δίχως δική της ρυθμική αγωγή μένει γυμνή, έτσι ξαπλώνει στο
                   κρεβάτι των  «πέντε γραμμών» για να την κάνει δική του ο μουσικός.
                                                                                            Μάνος Χατζιδάκις
                                                                         
    Ο Βασίλης Γισδάκης έκανε σπουδές κλασικής κιθάρας και θεωρητικών. Μαθήματα φωνητικής με τον Γιώργο  Σαμαρτζή και συμμετοχή στο «Εργαστήρι Φωνητικής Τέχνης» του   Σπύρου Σακκά. Το 1989 γνωρίζει τον Μάνο Χατζιδάκι  που τον πρωτοπαρουσιάζει τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους στη συναυλία του «Σείριου» στο θέατρο ΠΑΛΑΣ. Από το 1989 έως το 1993 συμμετείχε σε όλες τις συναυλίες του συνθέτη, τραγουδώντας υπό τη δ/νση του. Συμμετείχε, επίσης σε όλες τις συναυλίες του «Σείριου». Έχει τραγουδήσει έργα του Μάνου Χατζιδάκι όπως «Τα κινηματογραφικά,  Μυθολογία,  Ματωμένο γάμο, Ρωμαϊκή αγορά, Λαϊκή αγορά, κ.α.». Μέχρι σήμερα, έχει συνεργαστεί με την Ορχήστρα των Χρωμάτων σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στο Μέγαρο Μουσικής και το Ηρώδειο, σε προγράμματα, όπως, «Αφιέρωμα στους BEATLES», «Μπαλάντες», «Τραγούδια του Αιγαίου», με το «Μουσικό Σύνολο Μάνος Χατζιδάκις», με την Κρατική Ορχ. Θεσσαλονίκης, με την «Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου», με σημαντικούς ερμηνευτές, όπως Μ. Φαραντούρη, Μ. Μητσιά, Αλ. Ιωαννίδη, Σ. Λεονάρδου, Σ. Γιαννάτου, Κ. Βέτα, Ν. Βενετσάνου, Α. Καγιαλόγλου, Η. Λιούγκο, Γ. Ανδρεάτο, Ε. Πασπαλά, κ.α., σε ρεσιτάλ με τη Ντόρα Μπακοπούλου, όπως και με τον μαέστρο  Μίλτο Λογιάδη και την Σαβίνα Γιαννάτου. Σε αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη έχει ερμηνεύει τον κύκλο τραγουδιών «ΜΑΟΥΤΧΑΟΥΖΕΝ», αποσπώντας τα εύσημα του συνθέτη. Με τον Σπύρο Σακκά και τη Νατάσσα Ζούκα στη χοροθεατρική παράσταση «Τα παραμύθια του κόσμου»μαζι με την Σ.Γιαννάτου, στη μουσική παράσταση της Τατιάνας Λύγαρη «Θέλετε δέντρ’ ανθίσετε, θέλετε μαραθείτε» στη μουσική σκηνή – θέατρο «Το Τρένο στο Ρουφ». Με το rock συγκρότημα Ομαδική Απόδραση ως τραγουδιστής και τραγουδοποιός, με τον Νότη Μαυρουδή,    με τον Μιχάλη Τρανουδάκη,  με τον Λουδοβίκο των Ανωγείων, με τον Μιχάλη   Γρηγορίου,τον Σάκη Τσιλίκη, το 2006-2007 «ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΑΝΟ ΛΟΪΖΟ» μαζί με τους Στέλιο Μποτωνάκη  και Μαρία Λούκα  συναυλίες περιοδεία σε πόλεις της επαρχίας, το 2007-2008 συναυλίες «Μελοποιημένη ποίηση» με τους Σωτηρία Λεονάρδου-Καλλιόπη Βέτα –Στέλιο Μποτωνάκη, το 2008–2009 «SING CITY» με την Σωτηρία Λεονάρδου και τον Στέλιο Μποτωνάκη, σε μουσικές σκηνές της  Αθήνας  και την επαρχία. Μια μουσική παράσταση-που ξεκίνησε στο Rodeo Club- και συνεχίστηκε και στην μουσική σκηνή Κύτταρο με τραγούδια κυρίως rock,- αλλά και με αποχρώσεις blues, jazz, ethnic και τραγούδια που κρύβουν μέσα τους τη συναρπαστική γοητεία του περιθωρίου από τον Tom Waits και τον Νικόλα Άσιμο έως τον Nick Cave, τον Διονύση Σαββόπουλο, Παύλο Σιδηρόπουλο, τραγούδια διαλεγμένα με πολύ αγάπη μέσα από την ελληνική και ξένη δισκογραφία. Η παράσταση ηχογραφείται και κυκλοφορεί σε cd από την LYRA.  Με τον ομώνυμο τίτλο “SING CITY. Το 2011 συνεργάζεται με την Μαρία  Φαραντούρη και τον Αλκίνοο Ιωαννίδη στις συναυλίες Αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο, Στο Μέγαρο μουσικής Αθηνών, στο Ηρώδειο και στην Κύπρο.
            Στη δισκογραφία του συμπεριλαμβάνονται, «Ο ΔΡΟΜΕΑΣ» (1991, Σείριος) σε μουσική Νίκου Δανίκα και στίχους Λευτέρη Τηλιγάδα.   Υπο την  δ/νση  του  Μάνου Χατζιδάκι, «ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΤΗ ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ» (1996, Σείριος) σε μουσική Χάνομαι Γιατί Ρεμβάζω και  στίχους Αγαθής Δημητρούκα, «CARTOON» (2001, Eros music) σε μουσική και στίχους του συγκροτήματος Ομαδική Απόδραση, «ΤΟ ΦΙΛΙ ΜΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ» (2002, Eros music).  Συμμετοχή στο cd σε μουσική Ηλία Λιούγκου και στίχους Αγαθής Δημητρούκα, «ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΛΕΡΥ» (2002, O.S.T.) σε μουσική Νίκου Πιτλόγλου και στίχους Ανδρέα Ταρνανά,   από το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Αντώνη Μποσκοΐτη Φλέρυ – Τρελή του φεγγαριού, «ΘΕΛΕΤΕ ΔΕΝΤΡ’ ΑΝΘΙΣΕΤΕ, ΘΕΛΕΤΕ ΜΑΡΑΘΕΙΤΕ» (2003, Eros) τα τραγούδια της ομότιτλης μουσικής παράστασης – έγραψαν οι:  Θ. Μικρούτσικος, Ν. Ξυδάκης, Γ. Ανδρέου, Δ.Παπαδημητρίου,  Μ. Αλεξιάδης,  Γ. Κουρουπός, Ν. Κυπουργός, Η. Λιούγκος, , , Μ. Χριστοδουλίδης, Β. Δημητρίου, Ν. Μαυρουδής, Γ. Παπαδάκης. Τραγουδούν, ο Βασίλης Γισδάκης –και η Καίτη Κουλλιά, «ΠΕΤΩΝΤΑΣ ΠΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ». Συμμετοχή στο CD της Τατιάνας Ζωγράφου, «ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ» (2008) τραγουδούν: Βασίλη Γισδάκης, Σαββίνα  Γιαννάτου,  με την  Ορχήστρα Των Χρωμάτων. (20 παραδισιακά και έντεχνα τραγούδια αποδοσμένα από την συμφωνική ορχήστρα των Χρωμάτω, «SING CITY» (Lyra 2009). Σωτηρία Λεονάρδου-Βασίλης  Γισδάκης - Στέλιος Μποτωνάκης,  Ζωντανή ηχογράφηση  στη μουσική σκηνή   «Κυτταρο». «Η ΚΟΜMΩΤΡΙΑ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ» (lyra 2011) συμμετοχή στο cd του Κώστα Δημουλέα σε μελοποιημένο ποίημα του  Γιώργου Κοροπούλη με τίτλο «Αθάνατη παρτίδα», «ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ» (2012), συμμετοχή στο CD σε μουσική του Σάκη Τσιλίκη και στίχους του Σταμάτη Μεσημέρη, με το τραγούδι «το Αρμενάκι».
Τον Βασίλη Γισδάκη πλαισιώνουν οι μουσικοί:  Μανώλης Γεωργοστάθης στο μπουζούκι, η Δέσποινα Στεφανίδου στο πιάνο και το τραγούδι, Άννα Θεοδωράτου στο φλάουτο και το τραγούδι. Τα κείμενα έχει επιμεληθεί  ο κινηματογραφιστής – κειμενογράφος Αντώνης Μποσκοΐτης.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου