Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Αφιέρωμα στον ζωγράφο, πεζογράφο και συνθέτη Νίκο Χουλιαρά

Αρχική

Την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 8:00 μ.μ το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών παρουσιάζει στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» ένα αφιέρωμα στον ζωγράφο, πεζογράφο και συνθέτη, Νίκο Χουλιαρά.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Ο Νίκος Χουλιαράς, γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1940 στα Ιωάννινα. Σπούδασε γλυπτική και σκηνογραφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών από όπου απεφοίτησε το 1967. Παράλληλα με την ζωγραφική ασχολήθηκε με την λογοτεχνία. Έγραψε ποίηση, διηγήματα και μυθιστορήματα, ενώ ασχολήθηκε και με τη μουσική γράφοντας στίχους και μελωδίες. Από το 1963 έγραψε πολλά τραγούδια και κάποια από αυτά τα τραγούδησε ο ίδιος. Φιλοτέχνησε ακόμη εξώφυλλα βιβλίων και δίσκων ενώ υπήρξε ο πρώτος που διασκεύασε παλιούς ηπειρώτικους δημοτικούς σκοπούς. Ο Νίκος Χουλιαράς συνεργάσθηκε με πολλά περιοδικά από το 1962, όπως τα: «Ενδοχώρα», «Δοκιμή», «Ζυγός», «Τραμ» ενώ εικονογράφησε μέσα από αυτά και το διήγημα του Σωτήρη Κακίση «Το μαύρο που με ξέρει».
Μεγάλη υπήρξε η ενασχόλησή του με την μουσική. Δικές του επιτυχίες είναι «Το τσιμεντένιο δάσος», «Θα σου το πω με Α», «Ο νοτιάς της ξενιτιάς» και η διασκευή του «Γιάννη μου το μαντήλι σου». Τραγούδια του έχουν τραγουδήσει πολλοί καλλιτέχνες του Νέου Κύματος, όπως η Αρλέτα, από το πρώτο κιόλας δίσκο της, το 1966, «Η μέρα τελείωσε», «Τα πελαγίσια όνειρα» μέχρι και την μετέπειτα επιτυχία της «Το πέτρινο χαμόγελο», η Πόπη Αστεριάδη μόνη της στο: «Η μικρή Νανώ» ή σε ντουέτο με τον Χουλιαρά: «Το σπαθί», «Χαλασιά μου»,» Ζηλιάρικο», η Μαρίζα Κωχ «Άναψα κλωνί δαδί» και άλλοι. 
Σημαντικές στιγμές στη δισκογραφία του είναι οι: «Μεγάλες επιτυχίες» και «H νύχτα που μας ξέρει»,  με την συμμετοχή της Δήμητρας Γαλάνη και της Αφροδίτης Μάνου. Το 2006 εμφανίζεται ως στιχουργός στο τραγούδι του συγκροτήματος «Μικρές Περιπλανήσεις» από τον δίσκο « Και με οδηγό μου ένα παιδί», ενώ η πιο πρόσφατη δουλειά του είναι το cd «Τα νησιά τ' ουρανού», όπου ερμηνεύει η Αλίκη Καγιαλόγλου, ενώ υπάρχει και ένα κομμάτι «Της τρέλλας η ζητιανιά» που το τραγουδά ο ίδιος ο Νίκος Χουλιαράς.
Στην βραδιά του αφιερώματος θα μιλήσουν o ποιητής Μιχάλης Γκανάς καθώς και η Αρετή Αδαμοπούλου, επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Μουσικά, θα συμμετάσχουν η Πόπη Αστεριάδη με τον Γιώργο Σαλβάνο στο πιάνο, ερμηνεύοντας τραγούδια του Νίκου Χουλιαρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου