Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Αθανασίου

Ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Αθανασίου βρίσκεται στην οδό Μητροπόλεως δίπλα από το Μητροπολιτικό Μέγαρο βόρεια του λόφου Λιθαρίτσια, κοντά στην παραλίμνια συνοικία, που είναι γνωστή ακόμη και σήμερα με το όνομα Σιαράβα. Παρόλο που σύμφωνα με την παράδοση στη θέση αυτή υπήρχε ναός ήδη από τη βυζαντινή περίοδο, η πρώτη βέβαιη πληροφορία για την ύπαρξη παλαιότερου ναού προέρχεται από έγγραφα του 1619 και του 1664, όπου αναφέρεται ως καθολικό μονής. Η ανέγερση του σημερινού ναού, όπως μαρτυρεί σχετική επιγραφή, άρχισε στα 1831 και ολοκληρώθηκε το 1832. Τα εγκαίνια του ναού έγιναν το 1833. Είναι έργο των μαστόρων Νικολάου Λιόλη - Πανταζή και των αδελφών Δημητρίου και Γεωργίου Γιόση από την Βούρπιανη Κονίτσης. Λευκή και μαύρη πέτρα κυριαρχούν στο κτίριο ενώ είναι ρυθμού μεγάλης τρίκλητης βασιλικής με τρία θυσιαστήρια και πολύκογχο Ιερό Βήμα. Ένας αρχιτεκτονικός τύπος που συναντάται συχνά σε πανελλήνια κλίμακα το πρώτο μισό του 19ου αιώνα.
Οι αγιογραφίες του ναού έγιναν το 1835 από τους Καπεσοβίτες αγιογράφους Θεοδόσιο και Κωνσταντίνο.
Το πρόπυλο (ο λεγόμενος κουμπές), κτίστηκε το 1816, ενώ το κωδωνοστάσιο έγινε το 1905 από τον αρχιτέκτονα Περικλή Μελίρρυτο, όλο με πελεκητή πέτρα.
Στις 21 Φεβρουαρίου του 1913 τελέσθηκε στον ναό αυτό η πανηγυρική δοξολογία για την απελευθέρωση της πόλης. Στη βορειοδυτική πλευρά του Μητροπολιτικού ναού υπάρχει το παρεκκλήσι με τον τάφο του Νεομάρτυρα Αγ. Γεωργίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου