Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Τες νύχτες να ‘σαι από σώμα

Αρχική 

Το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 8:30 μ.μ το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Γαβριηλίδη παρουσιάζουν στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής»,  ένα αφιέρωμα στην ποιήτρια Γιώτα Παρθενίου και στην ποιητική της συλλογή «Τες νύχτες να ‘σαι από σώμα».
Η Γιώτα Παρθενίου γεννήθηκε το 1945 στο χωριό Μελιγγοί, κοντά στην αρχαία Δωδώνη, όπου και έζησε τα πρώτα της χρόνια. Στα γυμνασιακά της χρόνια, μαζί με την οικογένεια της, εγκαταστάθηκε στα Γιάννενα.       
         Σπούδασε Επιστήμες της Αγωγής στη Σχολή Νηπιαγωγών Καλλιθέας Αθηνών, στο Μαράσλειο Διδασκαλείο και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Οι σπουδές στην Αθήνα, 1963 – 1965, 1975 – 1977, το θέατρο, οι μπουάτ, οι εκθέσεις ζωγραφικής, η πλατεία Συντάγματος –διαδηλώσεις- επηρέασαν βαθιά τις αισθητικές και ιδεολογικές της αναζητήσεις. Εργάστηκε στη Δημόσια εκπαίδευση από το 1966 έως το 1984, ως Νηπιαγωγός, κι από το 1984 έως το 1998 ως Σχολικός Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής. «Η παιδαγωγική της, ήταν ποίηση», αναφέρει ο Γιάννης Δημολιάτης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 1998 ως το 2001 δίδαξε Θεατρική Αγωγή στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
            Ποιήματα και ποιητικές της συλλογές τιμήθηκαν με Ελληνικά και Διεθνή βραβεία και μεταφράστηκαν σε ξένες γλώσσες (Ιταλική, Ρουμανική, Αλβανική και Πολωνική) από αξιόλογους μεταφραστές, ενώ της απένειμαν Διεθνές ειδικό βραβείο Κέντρου Κουλτούρας PELLE DI LUNA, (Ρώμη 1986) και Α΄ βραβείο ποίησης Πνευματικής Εστίας Μοσχάτου, (Αθήνα 1992). Το 2001 η ποιητική της συλλογή για παιδιά « Μη κρύβεσαι …θα σε βρω » προτάθηκε για τα Λογοτεχνικά Βραβεία 2001 του περιοδικού «Διαβάζω».
Η Γιώτα Παρθενίου ανοίγεται στον Διεθνή χώρο από το 1982 συμμετέχοντας στο Συμπόσιο ποίησης, CONVEGNO INTERNAZIONALE  DI STUDI LA POESIA DI EUGENIO MONTALE, (GENOVA 25-28 Νοεμβρίου 1982), χάρις στον ποιητή Φοίβο Δέλφη και στη μετάφραση ποιημάτων της στην Ιταλική. Διοργανώνει ποιητικές συναντήσεις και αφιερώματα σε ποιητές, κρατά μια συγκινησιακή σχέση με το παιδί ,από την πιο μικρή του ηλικία έως την ηλικία του Γυμνασίου και Λυκείου, καλεσμένη από Βρεφονηπιακούς σταθμους, Νηπιαγωγεια, Δημοτικά, Γυμνάσια και Βιβλιοθήκες  καθώς και από Πανεπιστήμια, Ελληνικά και ξένα και από σχολεία  Δεύτερης ευκαιρίας.
Ποιήματά της συμπεριλαμβάνονται σε Ελληνικές και ξένες Ανθολογίες καθώς και στο Ανθολόγιο Λογοτεχνικών Κειμένων για το Νηπιαγωγείο του Υ.Π.Ε.Π.Θ, από το 1996. Κριτικές για το έργο της έχουν δημοσιευθεί στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο από έγκυρους κριτικούς, ποιητές και  πανεπιστημιακούς. Το έργο της τίμησαν πνευματικοί φορείς στο χώρο της τέχνης και της εκπαίδευσης, η πόλη της και η γενέτειρά της.
Επιπροσθέτως, η Γιώτα Παρθενίου, είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και της Παγκόσμιας οργάνωσης για το παιδί Ο.Μ.Ε.Π. Είναι ιδρυτικό μέλος της εταιρείας Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου, της Ηπειρωτικής Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών,του Συλλόγου των φίλων της Γκρετσία Σαλεντίνα και επίτιμο μέλος του Συλλόγου Ελληνο-Ιταλικής φιλίας του Ν. Ιωαννίνων. Μεταφραστές της ποίησης της είναι: ο ποιητής Φοίβος Δέλφης , ο αρχαιοελληνιστής καθηγητής Βιντζέντζο Μανόνε, μεταφραστής της φόνισσας του Παπαδιαμάντη και άλλοι Ιταλοί νεοελληνιστές ποιητές. Η Γιώτα Παρθενίου , «Μια διακριτική και συνεχής παρουσία στην πνευματική ζωή του τόπου της» και «μία από τις καλύτερες σύγχρονες Ελληνίδες ποιήτριες» καθως αναφέρει ο Δημήτρης Καραμβάλης, Κριτικός Λογοτεχνίας και Ποιητής, είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και  ‘Εφορος Εκδοσεων της Εταιρείας Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου  από το 2002. Σήμερα ζει και εργάζεται στην πόλη των Ιωαννίνων.
Ποιητικές της συλλογές είναι: «Μόρια», 1981,  «Μη», 1986, «Του φεγγαριού μπλε», 1994,  «Και το ρούχο πέρα ριγμένο», 2002 «Πήρες τα γράμματα μου;)»  2007, «Είμαι εγώ » , 2008 και «Τες νύχτες να’ σαι από σώμα», 2012. Ακόμα έχει γράψει βιβλία για παιδιά που είναι τα: «Θα ανοίξουμε το παράθυρο και φρρ... θα πετάξουμε», 1992, «Ήταν ενα φεγγαράκι μια φορά» 1999, « Μη κρύβεσαι ... θα σε βρω», 2000 και το «Mos u fsheh … te te gjej» - σε μετάφραση του Ν.Κατσαλίδα-, 2003, καθώς και ένα κριτικό δοκίμιο «Προσέγγιση στο Έργο της Ευαγγελίας Παπαχρήστου», 1998.
Ομιλητές της βραδιας του αφιερώματος  είναι οι: Δρ Μ. Στρατσάνη, Διευθύντρια του Π.Κ.Δ.Ι, και ο Δημήτρης Καραμβάλης, ποιητής και δοκιμιογράφος. Αποσπάσματα του έργου της Γιώτας Παρθενίου θα διαβαστούν από τους: Γ. Κούλα, παιδαγωγό θεάτρου, Φ. Γιωτάκη, ψυχίατρο και Γ. Μπιάνκο, Καθηγητή ιταλικής γλώσσας και μεταφραστή. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά, με κιθάρα, ο Αλέξης Μπάγιας, Καθηγητής Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου