Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Δίνουν τα σπίτια στο Δημόσιο για να πληρώσουν φόρο

ΕΡΕΥΝΑ

Δίνουν τα σπίτια στο Δημόσιο για να πληρώσουν φόρο
Η ΠΟΜΙΔΑ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τον ενιαίο φόρο ακινήτων και τον φόρο «υπεραξίας», πριν οδηγηθούν εκατοντάδες ιδιοκτήτες, πωλητές και συμβολαιογράφοι ακόμη και στις... φυλακές. Παράλληλα ζήτησε να αλλάξει η νομική αντιμετώπιση όσων ιδιοκτητών αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους στην ακίνητη περιουσία.
Μάλιστα τέσσερις στους δέκα ιδιοκτήτες ακινήτων θα εκχωρούσαν τα ακίνητά τους στο Δημόσιο στην αντικειμενική τους αξία, προκειμένου να μπορέσουν να πληρώσουν τις τρέχουσες αλλά και μελλοντικές τους υποχρεώσεις, όπως προκύπτει από μελέτη της Kapa Research που παρουσιάστηκε στο 31ο Ετήσιο Συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ.
Στην έρευνα της Kapa Research, το 73% των ιδιοκτητών χαρακτηρίζουν άδικο τον νέο φόρο (ΕΝΦΙΑ), ενώ το 38% δηλώνουν ότι δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις φορολογικές υποχρεώσεις της νέας χρονιάς. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι δείκτες ασφυξίας της μισθωτικής αγοράς που αφορούν τις καθυστερήσεις ή τη μη πληρωμή ενοικίων, τις μειώσεις των μισθωμάτων κ.λπ. παρουσιάζουν σταθερή επιδείνωση.
Σχεδόν οι μισοί ιδιοκτήτες (45%) δηλώνουν ότι σε περίπτωση που καταργηθεί η δυνατότητα εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο, θα επιχειρήσουν να απαλλαγούν το συντομότερο από τον ενοικιαστή προκειμένου να μην επιβαρυνθούν για ανύπαρκτο εισόδημα.
Προκειμένου να απαλλαγούν από την ολοένα αυξανόμενη φορολογία που επιβαρύνει την περιουσία τους, το 13,7% των ιδιοκτητών θα άφηναν το Δημόσιο να κατάσχει τα ακίνητά τους. Από την άλλη πλευρά, το 29,2% θα προσπαθούσαν να πουλήσουν τα ακίνητά τους σε τιμή κοντά στην αντικειμενική τους αξία, το 17,1% θα δανείζονταν για να πληρώσουν τους φόρους, ενώ το 14,7% θα πουλούσαν σε τιμές χαμηλότερες αυτής της αντικειμενικής τους αξίας.
Σημειώνεται ακόμη ότι περίπου ένας στους δέκα ιδιοκτήτες έχει προχωρήσει σε ρύθμιση για την πληρωμή των ΦΑΠ 2011, 2012 και 2013. Η μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτητών (65%) θεωρεί πως το γεγονός ότι από τον νέο φόρο (ΕΝΦΙΑ) εξαιρέθηκαν τα αγροτικά ακίνητα και επιβαρύνθηκαν περισσότερο οι αστικές περιουσίες είναι λάθος, ενώ ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό (80%) θεωρεί λάθος το γεγονός ότι τα ακίνητα που δεν χρησιμοποιούνται, δεν αποφέρουν έσοδα ή είναι μη ηλεκτροδοτούμενα δεν έχουν κάποια έκπτωση φόρου.
Τα αιτήματα
Μερικά από τα βασικά αιτήματα της ΠΟΜΙΔΑ προς το υπουργείο Οικονομικών είναι τα εξής:
  • Κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ.
  • Μείωση στο 50% της φορολογητέας αξίας των ξενοίκιαστων ακινήτων.
  • Δικαίωμα πληρωμής φόρων με μονομερή εκχώρηση ακινήτων στο Δημόσιο.
  • Αποποινικοποίηση της αντικειμενικής αδυναμίας καταβολής του ΕΝΦΙΑ.
  • Επαναφορά της εκχώρησης μισθωμάτων και της φοροαπαλλαγής της ιδιοκατοίκησης.
  • Προσδιορισμός του φόρου υπεραξίας από τις Δ.Ο.Υ., με εξορθολογισμό του τρόπου προσδιορισμού της τιμής κτήσης, λαμβανομένης υπόψη και της νομισματικής μεταβολής και με βάση το αναγραφόμενο τίμημα ως τιμή πώλησης, και με σαφή προσδιορισμό του νομικού πλαισίου της έκπτωσης των 25.000 ευρώ.
  • Αμεση απελευθέρωση των νέων εμπορικών μισθώσεων, μείωση χρόνου και αποζημιώσεων των παλαιών και παράταση της θητείας των Επιτροπών Διακανονισμού Εμπορικών Μισθώσεων.
  • ΠΗΓΗ:  Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου