Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΝΑΒΟΣ: Συνεχίζουμε σαν να μην υπήρξε φωτιά

Με το πείσμα και τη θέληση του Ηπειρώτη -ο πατέρας του Γιώργος καταγόταν από την Αρίστη, δίπλα στο περίφημο φαράγγι του Βίκου στην Ηπειρο-, ο Παναγιώτης Τσινάβος προσπαθεί να ξεπεράσει το τραγικό συμβάν της μεγάλης πυρκαγιάς που έπληξε την παραμονή των Χριστουγέννων την ελληνική γαλακτοβιομηχανία Κρι-Κρι.

Ο Παναγιώτης Τσίναβος το 2011 βραβεύτηκε ως ο «Δυναμικά Αναπτυσσόμενος Επιχειρηματίας» της χρονιάς ενώ πέρσι ο Συνδεσμος Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδας απένειμε στη γαλακτοβιομηχανία την κορυφαία διάκριση
Ο Παναγιώτης Τσίναβος το 2011 βραβεύτηκε ως ο «Δυναμικά Αναπτυσσόμενος Επιχειρηματίας» της χρονιάς ενώ πέρσι ο Συνδεσμος Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδας απένειμε στη γαλακτοβιομηχανία την κορυφαία διάκριση «Αριστεία Μεγάλης Επιχείρησης».
Αλλωστε έχει πλέον στο πλευρό του και την τρίτη γενιά της οικογένειας. Tον γιο του, τον Γιώργο και την κόρη του, την Αναστασία, οι οποίοι με σπουδές στο εξωτερικό στον τομέα της διοίκησης επιχειρήσεων και του μάρκετινγκ συνεχίζουν την παράδοση που ξεκίνησε ο πατέρας του στις Σέρρες εδώ και εξήντα χρόνια.
Η τελευταία μάλιστα επέστρεψε και μπήκε στην επιχείρηση μόλις πριν από δύο μήνες.
Ο Π. Τσινάβος είναι όμως αισιόδοξος και μαχητής. «Υπάρχει και τρίτη γενιά, με πολύ ενδιαφέρον και μέσα από την κρίση αυτή θα βγει ακόμη πιο δυναμωμένη και θα μπορεί να συνεχίσει ακόμη καλύτερα», λέει.
Αυτές τις μέρες τα φώτα των ΜΜΕ έπεσαν στις Σέρρες και στην Κρι-Κρι για το τραγικό συμβάν της μεγάλης καταστροφής -το ύψος της ζημιάς εκτιμάται σε 18,75 εκατ. ευρώ- και για έναν επιπλέον λόγο.

Το δώρο των Κρητικών στον πρόεδρο των ΗΠΑ στάθηκε αφορμή ώστε να αποκτήσουν και οι Σέρρες τα δικά τους Κρι Κρι.
Το δώρο των Κρητικών στον πρόεδρο των ΗΠΑ στάθηκε αφορμή ώστε να αποκτήσουν και οι Σέρρες τα δικά τους Κρι Κρι.
Η επιχείρηση όλα τα τελευταία χρόνια της ελληνικής κρίσης, όχι μόνο στεκόταν όρθια, δίνοντας δουλειά σε εκατοντάδες άτομα, αλλά είχε να παρουσιάσει και ιδιαίτερα θετικές επιδόσεις με αύξηση των πωλήσεων και των κερδών. Το 2011 μάλιστα ο Π. Τσινάβος βραβεύτηκε ως ο «Δυναμικά Αναπτυσσόμενος Επιχειρηματίας» της χρονιάς.
Η καταστροφή, παρά το μέγεθός της, δεν πτόησε τον Π. Τσινάβο. Από την επομένη κιόλας, όταν έγινε μια πρώτη αποτίμηση, έβαλε το πλάνο του ώστε να κινηθεί με σίγουρα και σταθερά βήματα.
Το παγωτό Κρι Κρι διανέμεται με τα ψυγεία της εποχής.
Το παγωτό Κρι Κρι διανέμεται με τα ψυγεία της εποχής.
Ο πρώτος στόχος ήταν να μη λείψουν τα προϊόντα της Κρι-Κρι από την αγορά και από τα ράφια των καταστημάτων, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η σχέση που φτιάχτηκε με έναν εκτεταμένο αριθμό καταναλωτών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
«Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να είμαστε στα ράφια και να μην αφήσουμε ούτε μια μέρα τους καταναλωτές χωρίς τα προϊόντα μας.
Συμφωνίες
Προχωρήσαμε άμεσα σε συμφωνίες με ελληνικές παραγωγικές εταιρείες, αξιόπιστες εταιρείες, που θα παράγουν για λογαριασμό μας σχεδόν το σύνολο των κωδικών των γαλακτοκομικών προϊόντων μας.
Συνεχίζουμε σαν να μην υπήρξε φωτιά
Με τον τρόπο αυτόν και μέχρι να αναστηθούν και να ξαναλειτουργήσουν οι γραμμές παραγωγής των γαλακτοκομικών, δεν αναμένεται ουσιαστική εμφάνιση αδυναμίας της ομαλής τροφοδοσίας της αγοράς με τα προϊόντα μας και την εξυπηρέτηση των παραγγελιών των πελατών μας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό» λέει ο Π. Τσίναβος και προσθέτει: «Συνεχίζουμε να συγκεντρώνουμε κανονικά το γάλα όπως και πριν από το συμβάν και να το πηγαίνουμε στις παραγωγικές μονάδες τρίτων με τις οποίες συνεργαζόμαστε.
Οι δικοί μας άνθρωποι είναι παρόντες στην παραγωγή. Τα προϊόντα, οι συνταγές, οι πρώτες ύλες τα πάντα είναι δικά μας ώστε να συνεχίζουμε με την ίδια ποιότητα την ίδια ασφάλεια την ίδια εγγύηση, για όσο διάστημα, που εκτιμάται ότι θα είναι μερικοί μήνες, ώστε να αναστήσουμε τη δική μας μονάδα».
Συνεχίζουμε σαν να μην υπήρξε φωτιά
Οπως λέει ο Π. Τσινάβος, το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει η Κρι Κρι είναι το φρέσκο γάλα, το οποίο παράγεται στον νομό Σερρών.
Ο νομός είναι ο πρώτος της χώρας σε παραγωγή γάλακτος και η Κρι Κρι επιμένει να παίρνει το γάλα της αποκλειστικά από πιστοποιημένα αγροκτήματα, τα οποία διαθέτουν εγγύηση ασφάλειας ζωοτροφών (δηλ. δεν είναι γενετικά μεταλλαγμένες) και υπάρχουν σωστές συνθήκες διαβίωσης των ζώων στους στάβλους (στέγαση, διατροφή και κτηνιατρική φροντίδα) και σωστές πρακτικές υγιεινής στους χώρους σταβλισμού. «Μετά το συμβάν, δεν κόψαμε ούτε ένα κιλό γάλα από τους παραγωγούς» όπως λέει.
Οι Σέρρες στις αρχές της δεκαετίας του '50 όταν ο Γιώργος Τσινάβος άνοιξε αρχικά ένα ζαχαροπλαστείο το οποίο εξελίχθηκε σε οικοτεχνία παγωτού.
Οι Σέρρες στις αρχές της δεκαετίας του '50 όταν ο Γιώργος Τσινάβος άνοιξε αρχικά ένα ζαχαροπλαστείο το οποίο εξελίχθηκε σε οικοτεχνία παγωτού.
Η φωτιά κατέστρεψε τη μονάδα γαλακτοκομικών προϊόντων και κυρίως του γιαουρτιού, που αποτελεί και τον βασικό πυλώνα της Κρι Κρι, ενώ δεν επεκτάθηκε στη μονάδα του παγωτού.
Μετά τη φωτιά, εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου των Σερρών δεν έκρυβαν την αγωνία τους για την τύχη των εργαζομένων, οι οποίοι φτάνουν τους 300.
Ομως ο Π. Τσινάβος είναι κατηγορηματικός. «Δεν θα απολυθεί κανένας εργαζόμενος, εκτός από έναν μικρό αριθμό που είναι εποχικοί και λήγουν οι συμβάσεις τους».
Το επόμενο διάστημα, όπως λέει, αρχίζει η καμπάνια του παγωτού και οι περισσότεροι από αυτούς θα απασχοληθούν εκεί. Με όλο αυτό το πλάνο η διοίκηση της Κρι Κρι επιδιώκει να μην προκύψει επιβάρυνση των αποτελεσμάτων της χρήσης του 2014, ενώ οι κατεστραμμένες εγκαταστάσεις και το περιεχόμενό τους ήταν επαρκώς ασφαλισμένα.
Ετσι, για την αποκατάσταση της παραγωγικής λειτουργίας της μονάδας γαλακτοκομικών καταρτίστηκε επιχειρησιακό σχέδιο άμεσης ανοικοδόμησης νέου εργοστασίου στον ίδιο χώρο, του οποίου η λειτουργία, σύμφωνα με τον Π. Τσινάβο, αναμένεται εντός του 2014.
Για τη χρηματοδότηση της νέας επένδυσης θα χρησιμοποιηθούν καταρχήν τα υφιστάμενα ταμειακά διαθέσιμα, ενώ έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις με τις ασφαλιστικές εταιρείες για την είσπραξη μέρους της αποζημίωσης ως προκαταβολής καθώς και με τις τράπεζες για την εξασφάλιση νέων γραμμών χρηματοδότησης.
Συγκινημένος
Ο Π. Τσινάβος είναι ιδιαίτερα συγκινημένος από τη συμπαράσταση που είχε αυτός και οι άνθρωποί του μετά τη μεγάλη καταστροφή, όχι μόνο στις Σέρρες αλλά και σε πολλά μέρη της Ελλάδας. «Είχαμε μια φοβερή συμπαράσταση. Αρκεί να σας πω ότι το γάλα που βγάλαμε τις επόμενες ημέρες γινόταν ανάρπαστο και θα χρειαζόταν διπλάσια ποσότητα από ό,τι συνηθισμένα πουλούσαμε για να καλύψουμε τη ζήτηση.
Και αυτό δείχνει μέρος της ενεργητικής συμπαράστασης που έχουμε από τον κόσμο όχι μόνο των Σερρών αλλά και από ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό έχουμε άπειρα μηνύματα συμπαράστασης και αυτό μας δίνει περισσότερη δύναμη ώστε να συνεχίσουμε».
ΕΜΠΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ
Ο Αϊζενχάουερ ήταν ο «νονός» της εταιρείας
Στα τέλη της ταραγμένης δεκαετίας του '20 ο παππούς του Παναγιώτη Τσινάβου έπαιρνε την οικογένειά του από τα φτωχά μέρη της Ηπείρου (Αρίσβη) για να βρει την τύχη του στις Σέρρες. Ο πατέρας του ήταν τότε μόλις 3 ετών.
Τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '50 μετά τον πόλεμο, όταν πολλοί έφευγαν για να αναζητήσουν την τύχη τους στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ο Γιώργος Τσίναβος άνοιγε ένα ζαχαροπλαστείο στην πόλη των Σερρών μαθαίνοντας καλά την τέχνη του γάλακτος αρχικά και μετά του παγωτού, δημιουργώντας μία οικοτεχνία παγωτού.
Η ονομασία Κρι-Κρι ήρθε λίγο αργότερα προς τα τέλη της δεκαετίας του '50 και αφορμή ήταν η επίσκεψη στην Αθήνα του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ντουάιτ Αΐζενχάουερ, στον οποίο ανάμεσα στα άλλα προσφέρθηκαν αγριοκάτσικα... κρι-κρι από την Κρήτη.
Το θέμα πήρε διαστάσεις στον Τύπο της εποχής και έδωσε την ιδέα στον Τσινάβο να βαπτίσει με το ίδιο όνομα τα παγωτά του.
Ομως το 1963 ο Γιώργος Τσινάβος πέθανε σε ηλικία μόλις 36 χρόνων, αφήνοντας πίσω τη γυναίκα του Τασούλα, που μαζί με τον αδερφό του Σπύρο συνέχισαν τη μικρή επιχείρηση.
Ο Παναγιώτης Τσινάβος, που έχασε τον πατέρα του σε ηλικία 6 χρόνων, σπούδασε χημικός από το 1975 έως το 1980 στο ΑΠΘ και, όταν αποφάσισε να εγκαταλείψει το όνειρό του να γίνει καθηγητής, συνέχισε σπουδάζοντας γαλακτοκομία στο Μιλάνο και επιστρέφοντας στην οικογενειακή επιχείρηση.
Το 1987 ήταν που έβαζε τις βάσεις της σημερινής γαλακτοβιομηχανίας, ξεκινώντας με μία μικρή μονάδα σε μια έκταση 4 στρεμμάτων για να τη φτάσει στα χρόνια που ακολούθησαν στα σημερινά της μεγέθη σε μια έκταση 70 στρεμμάτων.
Μαζί του και ο θείος του, που συνεχίζει να είναι ο βασικός του συνέταιρος μαζί με την κόρη του.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΛΙΔΗΣ

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου