Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

4ο Δημοτικό: Αφήνουν πίσω τους τη μέρα της φωτιάς


Η ημερομηνία της παρολίγον τραγωδίας «10 Ιανουαρίου 2015», έμεινε γραμμένη στον πίνακα μίας από τις σχολικές αίθουσες που καταστράφηκαν ολοσχερώς από την πυρκαγιά στο 4ο Δημοτικό σχολείο στα Λακκώματα. 
Μία ημερομηνία που ευτυχώς δε θα μείνει στην ιστορία ως ένα τραγικό συμβάν, αλλά ως ένα περιστατικό, στο οποίο έγινε ο καλύτερος δυνατός χειρισμός για να μην υπάρξουν θύματα ή τραυματισμοί.
Ο χειρισμός του περιστατικού από τους 14 εκπαιδευτικούς του σχολείου ήταν υποδειγματικός και έγινε την κατάλληλη στιγμή, καθώς ήδη οι υψηλές θερμοκρασίες που είχαν αναπτυχθεί στην ξύλινη στέγη, είχαν ως αποτέλεσμα να σπάνε τα κεραμίδια που εκτοξεύονταν στην αυλή του σχολείου, αλλά και στο πεζοδρόμιο.
Το Ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής έχει ήδη ξεκινήσει την προανακριτική διαδικασία για τον εντοπισμό της αιτίας πρόκλησης της πυρκαγιάς, ενώ δόθηκε ήδη και σχετική εισαγγελική εντολή για τυχόν ευθύνες που μπορεί να υπάρχουν και οι οποίες θα πρέπει να αποδοθούν.
Άλλωστε από την πρώτη στιγμή διαδόθηκε η πληροφορία, ότι κάποιο πρόβλημα είχε εντοπιστεί στην καμινάδα του λέβητα και γι’ αυτό είχε επισκεφθεί το σχολείο, χωρίς όμως να μπορέσει να παρέμβει, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και συνεργείο του δήμου Ιωαννιτών.
Εν αναμονή της υλοποίησης της μετεγκατάστασης του σχολείου στο νέο κτηριακό συγκρότημα της Ανατολής, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων Νίκος Κολιός, αναφέρθηκε στην ψύχραιμη αντιμετώπιση του περιστατικού, αλλά και στην αγωνία όλων των υπευθύνων, μέχρι να επιβεβαιωθεί, ότι όλοι οι μαθητές ήταν καλά στην υγεία τους.
«Στα 32 χρόνια της υπηρεσιακής μου καριέρας δεν έχω περάσει ποτέ άλλοτε τέτοια αγωνία. Ήταν μία συγκλονιστική, μοναδική στιγμή, όταν έφτασα στο σχολείο και είδα την κατάσταση, έχοντας στο μυαλό μου μόνο το εάν υπάρχουν ή όχι παιδιά μέσα στο κτήριο, αν έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια, εάν υπάρχουν τραυματισμοί ή όχι. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά», τόνισε ο κ. Κολιός, που στάθηκε στη σπουδαιότητα της συνεχούς ενημέρωσης των μαθητών και των ασκήσεων εκκένωσης που γίνονται σε όλες τις μονάδες.
«Το χθεσινό περιστατικό μας έδειξε πόσο μετρά η πρόληψη και η εκπαίδευση. Δεν πρόκειται να περιοριστούμε μόνο στα τυπικά, αλλά θα εντάξουμε αυτή τη διαδικασία σε ειδικά project, για την εκκένωση των κτηρίων, όταν παρίσταται έκτακτη ανάγκη».
Μεταφορά με ΚΤΕΛ – Ενδεχόμενο αποζημίωσης
Οι μαθητές θα παραλάβουν, όπως είπε ο κ. Κολιός, από την ημέρα που θα εγκατασταθούν στο νέο κτήριο, το σύνολο των βιβλίων τους που κάηκαν στη φωτιά, ενώ μέριμνα θα ληφθεί και για την αντικατάσταση των σχολικών τσαντών, που επίσης κάηκαν στη φωτιά.
Αναφορικά με τη μεταφορά των μαθητών, αυτή θα γίνει μόλις ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία από την Περιφέρεια Ηπείρου, με πιθανούς ή μοναδικούς εν δυνάμει ενδιαφερόμενους το Αστικό και το Υπεραστικό ΚΤΕΛ αντίστοιχα. Η μεταφορά των 140 περίπου μαθητών και των συνοδών εκπαιδευτικών τους θα γίνεται καθημερινά από το σχολείο τους στην οδό Μολοσσών, στο νέο σχολικό κτήριο στην Ανατολή, όπως φυσικά και η επιστροφή μετά το πέρας των μαθημάτων τους.
Για να μην προκληθούν προβλήματα έχει ήδη γίνει και η σχετική προσυνεννόηση με το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων, ωστόσο είναι άγνωστο εάν η διαδικασία αυτή θα έχει ολοκληρωθεί ως την ερχόμενη Δευτέρα.
Σχετικά με τις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στο 4ο Δημοτικό, αυτές θα προϋπολογιστούν από σχετική τεχνική έκθεση, προκειμένου να ζητηθεί έκτακτη χρηματοδότηση από τον ΟΣΚ. Όμως, το κτήριο ανήκει στο Ίδρυμα «Βασίλειος Μελάς» και η χρήση του έχει παραχωρηθεί στο δήμο Ιωαννιτών και αυτό ενδέχεται να περιπλέξει κάπως την κατάσταση. Από την άλλη, οι διαδικασίες μπορεί να τρέξουν γρηγορότερα από το αναμενόμενο, εάν δοθεί και η αποζημίωση από την ασφαλιστική εταιρεία, στην οποία είναι ασφαλισμένο το κτήριο, με τις σχετικές συζητήσεις να έχουν ήδη ξεκινήσει μεταξύ του Ιδρύματος και της ασφαλιστικής εταιρείας.
Η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση πάντως έχει έρθει ήδη σε επικοινωνία με το υπουργείο Παιδείας, που ενημέρωσε σχετικά με τη διαδικασία για την προμήθεια του εξοπλισμού του σχολείου με την ανακατασκευή του.
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ιωαννίνων με ανακοίνωσή του συγχαίρει το διευθυντή και όλους τους εκπαιδευτικούς του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων για το θάρρος και την υπεύθυνη στάση που επέδειξαν στη μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε το σχολείο τους. «Απέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο σε μια στιγμή κρίσης τόσο το υψηλό αίσθημα ευθύνης που τους διακρίνει όσο και την άρτια επαγγελματική τους κατάρτιση. Με ψυχραιμία και υποδειγματικό τρόπο εκκένωσαν το κτίριο και οδήγησαν τους μαθητές χωρίς να κινδυνεύσουν στον παιδικό σταθμό που βρίσκεται πολύ κοντά για να τους παραλάβουν στη συνέχεια οι γονείς τους με ασφάλεια», τονίζεται στην ανακοίνωση, στην οποία αποδίδει και τα εύσημα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία που με την άμεση επέμβαση της και τη γρήγορη κατάσβεση της φωτιάς απέτρεψε τα χειρότερα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ από την Ελευθερία
Πηγή: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου