Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Το 88% των Ελλήνων δηλώνει ότι ανακυκλώνει


image 


ΒΑΣΙΛΙΚΗ 
ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΓΙΑΝΝΗ












Αυξημένη φαίνεται η συνειδητοποίηση των ελλήνων πολιτών για την ανακύκλωση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε η εταιρεία ερευνών κοινής γνώμης ALCO για λογαριασμό της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης. Η έρευνα διενεργήθηκε σε ένα δείγμα 1000 πολιτών, ηλικίας 25-65 ετών, που κατοικούν σε περιοχές που λειτουργεί το Σύστημα του Μπλέ Κάδου.
Τα ευρήματα της έρευνας ήταν ενθαρρυντικά αφού στην ερώτηση για το αν ανακυκλώνουν τις συσκευασίες τους το 88% των πολιτών απάντησε θετικά, με τις γυναίκες να ξεπερνούν το 91%. Αξιοσημείωτο σημείο των ευρημάτων της έρευνας είναι ότι οι πολίτες έδειξαν ότι γνωρίζουν τι ανακυκλώνεται και με ποιόν τρόπο, ενώ το 95% δήλωσε ότι επισκέπτεται τον μπλέ κάδο τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.
Αναλυτικότερα αυτό που αποτυπώθηκε στην έρευνα είναι ότι το 96% των πολιτών αναγνωρίζουν τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη της ανακύκλωσης και υποστηρίζουν ότι η ανακύκλωση είναι σταθερή προτεραιότητα στην καθημερινότητα τους. Από την άλλη πλευρά το 12% του δείγματος, που δήλωσαν ότι δεν ανακυκλώνουν, επικαλέστηκαν πρακτικούς λόγους με κυριότερο την εγγύτητα του μπλέ κάδου στην κατοικία τους. Ωστόσο το 60% από αυτούς τους πολίτες δηλώνουν έτοιμοι να αρχίσουν να ανακυκλώνουν αν αντιμετωπιστούν αυτά τα πρακτικά ζητήματα. Επιπλέον κατά τη διάρκεια της έρευνας οι πολίτες επισήμαναν ως βασικά προβλήματα την τοποθέτηση κοινών σκουπιδιών στους μπλέ κάδους καθώς και την αφαίρεση υλικών από γυρολόγους.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ο Γενικός Διευθυντής της ΕΕΑΑ κ. Γιάννης Ραζής δήλωσε αισιόδοξος και ανέφερε ότι «η θετική ανταπόκριση των πολιτών επιβεβαιώνει ότι η ανακύκλωση συσκευασιών στον μπλέ κάδο είναι μια απλή αλλά ταυτόχρονα σημαντική διαδικασία που έχει γίνει ήδη αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Έχει γίνει τρόπος ζωής».
Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι αμέσως μετά τις εκλογές ο Δήμος Νέας Ιωνίας σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης προχώρησαν στην συγκέντρωση και αξιοποίηση του έντυπου υλικού που δεν χρησιμοποιήθηκε στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, προκειμένου να ενισχυθούν οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες του Δήμου.
ΠΗΓΗ:  Athens Voice

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου