Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Η νύφη άφησε το γέρο γαμπρό στα κρύα του λουτρού

ΜΕ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΣ

Αναβίωσε και φέτος ο γάμος της Γιαννούλας της Κουλουρούς, όπου μαζί με τους ευρωβλάχους πήγαν να παραλάβουν το γέρο γαμπρό Ουίλσον που έρχεται στο λιμάνι από την Αμερική μαζί με τους συνοδούς του.

Η νύφη άφησε το γέρο γαμπρό στα κρύα του λουτρού
Η νύφη πηγαίνει στο λιμάνι της Πάτρας, συνοδεία των ευρωβλάχων, για να συναντήσει το γαμπρό, ενώ την ίδια ώρα στο λιμάνι φτάνει και ο γέρος γαμπρός.
Οι δυο τους -πάντα συνοδεία των ευρωβλάχων- κάνουν το γύρο της πόλης.
Λίγες ώρες όμως αργότερα εμφανίζεται ο νεότερος γαμπρός και κλέβει τη νύφη Γιαννούλα, η οποία αφήνει στα κρύα του λουτρού τον τον γέρο γαμπρό για χάρη του...
Το δρώμενο αυτό πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τσικνοπέμπτης.
Το έθιμο της Γιαννούλας της Κουλουρούς εμπεριέχει στοιχεία όπως η σάτιρα και η καυστικότητα, γνωρίσματα που χαρακτηρίζουν τις μέρες της Αποκριάς.
Οπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, φέτος το έθιμο της Γιαννούλας είχε κάποιες καινοτομίες, όπως για παράδειγμα ο νέος γαμπρός που θα συνοδεύει την νύφη, κρυμμένος, μαζί με ευρωβλάχους, να πηγαίνουν να παραλαμβάνουν τον γέρο γαμπρόαπό το λιμάνι.
Η νύφη άφησε το γέρο γαμπρό στα κρύα του λουτρού
Τον γέρο γαμπρό εγκατέλειψε η νύφη σε αντίθεση με την παράδοση που ο γαμπρός εγκαταλείπει την Γιαννούλα.
Για την -πραγματική- ιστορία, η Γιαννούλα ήταν υπαρκτό πρόσωπο, επρόκειτο για μια φτωχή γυναίκα της Άνω πόλης που έζησε στην περίοδο πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και κύρια δραστηριότητά της ήταν η πώληση κουλουριών που της εξασφάλιζε τα προς το ζην.
Η νύφη άφησε το γέρο γαμπρό στα κρύα του λουτρού
Ορισμένοι Πατρινοί εκμεταλλευόμενοι την αφέλειά της και το ευφάνταστο του χαρακτήρα της, της έταζαν πως θα την παντρέψουν με τον πρόεδρο της Αμερικής Ουίλσον.
Η σχετική φάρσα περιλάμβανε άφιξη του Ουίλσον με πλοίο στο λιμάνι και άνοδό του στην Άνω πόλη όπου θα τελούνταν και ο γάμος με τη Γιαννούλα.
Η νύφη άφησε το γέρο γαμπρό στα κρύα του λουτρού
Η εύπιστη κουλουρού υποδεχόταν τον υποτιθέμενο Ουίλσον, Ιούλσο όπως τον πρόφερε η ίδια, και που φρόντιζαν πάντα να τον ντύνουν με φράκο και ημίψηλο, αλλά ώσπου να αντιληφθεί την ειρωνεία της στιγμής, το πλήθος των συγκεντρωμένων για το γάμο είχε διασκεδάσει με την ψυχή του.
Το θέαμα επαναλήφθηκε αρκετές χρονιές.








Πηγή:  ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου