Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Η διάρκεια ζωής του «φρέσκου» γάλακτος ξανά στο τραπέζι


 

 Πριν καλά καλά περάσουν δύο ημέρες από την αναχώρηση του γενικού γραμματέα του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία, παρουσία του οποίου ο ίδιος ο πρωθυπουργός απαξίωσε την εργαλειοθήκη ανταγωνισμού, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην κατάργηση ενός εκ των μέτρων που βασίστηκαν στις συστάσεις του διεθνούς οργανισμού. Ο λόγος για τη διάρκεια ζωής του παστεριωμένου, του λεγόμενου «φρέσκου» γάλακτος, την οποία η κυβέρνηση σχεδιάζει να επαναφέρει στις πέντε από τις επτά ημέρες που είναι σήμερα, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα δήλωσε εις εκ των αρμοδίων υπουργών.

Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου, ερωτηθείς σχετικά τόνισε: «Εκ των πραγμάτων είμαστε υποχρεωμένοι να δούμε την επαναφορά στις πέντε ημέρες. Θα το δούμε άμεσα. Δεν υπήρξε βελτίωση ούτε στην τιμή του γάλακτος από την πλευρά του καταναλωτή πόσο μάλλον όταν στον ίδιο τον παραγωγό υπήρξε μείωση της τιμής πώλησης του γάλακτος, άρα διπλό πρόβλημα».

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική πρόταση του τότε υπουργείου Ανάπτυξης, βασισμένη στις συστάσεις του ΟΟΣΑ προέβλεπε ότι η διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος δεν θα καθορίζεται από το κράτος, αλλά από τον παραγωγό αναλόγως της μεθόδου παστερίωσης που χρησιμοποιεί. Υπό την απειλή της μη υπογραφής του νομοσχεδίου από τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρη -και ενώ ήδη είχε παραιτηθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας ο τότε αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Χαρακόπουλος- και τον κίνδυνο καταψήφισης του νομοσχεδίου, η ρύθμιση που τελικά υιοθετήθηκε με τον νόμο 4254/2014 ήταν απλώς η αύξηση της μέγιστης διάρκειας ζωής του παστεριωμένου γάλακτος από τις πέντε στις επτά ημέρες.

Η σύσταση του ΟΟΣΑ είχε γίνει με στόχο την αύξηση των εισαγόμενων προϊόντων και συνακόλουθα τη μείωση της τιμής του «φρέσκου» γάλακτος, με δεδομένο ότι η Ελλάδα συγκαταλεγόταν στις τρεις ακριβότερες χώρες σε ό,τι αφορά το βασικό αυτό προϊόν. Ως γνωστόν, βεβαίως, οι τιμές στο γάλα υποχώρησαν, όχι όμως λόγω της ρύθμισης αλλά λόγω της άτυπης «συμφωνίας κυρίων» μεταξύ Γ. Γιακουμάτου - λιανεμπόρων - βιομηχανίας, την οποία ο πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης «βάφτισε» εταιρική κοινωνική ευθύνη.

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου