Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Η Μουσική στον Κινηματογράφο

Αρχική

Κυριακές στο πανί

Ώρα Προβολής 8:30 μ.μ.
Πολιτιστικός Πολυχώρος «Δ. Χατζής»
Είσοδος ελεύθερη
Διοργάνωση: Π.Κ.Δ.Ι.
Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Η Μουσική στον Κινηματογράφο
Bird, Κλιντ Ίστγουντ,
ΗΠΑ, 1988, 161'
O ειδικός συνεργάτης του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, κ. Παναγιώτης Κράββαρης αναφέρει σχετικά:
Η ταινία αποτελεί την βιογραφία ενός μεγάλου ανανεωτή και πρωτοπόρου της τζαζ μουσικής, του Τσάρλι Πάρκερ, που έγινε γνωστός στους κύκλους των τζαζ μουσικών και του κοινού του ως «Γιάρντμπερντ» ή «Μπερντ» (Bird). Από νεαρή ηλικία εθίστηκε στα ναρκωτικά και την κατάχρηση αλκοόλ, πράγμα που αποτέλεσε μια μαύρη σκιά στη μουσική του καριέρα (προβλήματα υγείας, προβλήματα με τον νόμο, αφαίρεση της άδειας του μουσικού, προβλήματα στον γάμο του), και εντέλει οδήγησε στον τραγικό πρόωρο χαμό του σε ηλικία 34 ετών.
Παρόλο που το σενάριο της ταινίας επιμένει στις λεπτομέρειες της εξάρτησής του από τα ναρκωτικά και όχι στη μουσική του ιδιοφυΐα (B. W. Fairbanks), το γεγονός ότι το πραγματικό οπτικοακουστικό υλικό που αφορούσε τον Τσάρλι Πάρκερ είναι ελάχιστο, κάνει αυτή την ταινία σημαντική, γιατί απεικονίζεται για πρώτη φορά η προσωπικότητα αυτού του χαρισματικού μουσικού (R. Ebert). Η σύζυγός του, Τσαν Πάρκερ, παρείχε στον σκηνοθέτη Ίστγουντ ανέκδοτες ηχογραφήσεις του άντρα της που ξαναηχογραφήθηκαν από σύγχρονους μουσικούς και έδωσαν στην ταινία το Όσκαρ καλύτερου ήχου στα βραβεία του 1989.
Συνοψίζοντας μια κριτική του Roger Ebert: «Ο Ίστγουντ ασχολείται με μοναχικούς και «ηρωικούς» χαρακτήρες που περιπλανώνται με έναν ισχυρό προσωπικό κώδικα τιμής απέναντι σε έναν σκληρό κόσμο. Χρησιμοποιούν τη μουσική για να επιμένουν ότι είναι ζωντανοί και να μπορούν να νιώθουν ευχαρίστηση, παρά την καθημερινή κατάθλιψή τους και την αποστροφή που προκαλούν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου