Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Έπιασαν τόπο η ψυχραιμία και η άσκηση ετοιμότητας



Τετάρτη, 11 Φεβρουάριος 2015

Ρεπορτάζ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Το μικρότερο δυνατό κακό ήταν αυτό που έγινε τελικά με την φωτιά που ξέσπασε στην κεραμοσκεπή του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων στα Λακκώματα, που προκάλεσε μόνο σοβαρές υλικές ζημιές, καθιστώντας το σχολείο ακατάλληλο, άγνωστο για πόσο χρονικό διάστημα.
Το σημαντικότερο όλων είναι πως κανένα από τα 123 παιδιά που βρισκόταν στις αίθουσες και στον αύλειο χώρο του σχολείου, όπως και κανείς από τους 14 εκπαιδευτικούς δεν έπαθε το παραμικρό, καθώς εφαρμόστηκε άψογα το σχέδιο εκκένωσης του σχολείου.
Στιγμές αγωνίας έζησαν οι γονείς και οι συγγενείς των μαθητών που ειδοποιήθηκαν από τους εκπαιδευτικούς για το συμβάν και έσπευσαν στον γειτονικό βρεφονηπιακό σταθμό για να παραλάβουν τα παιδιά τους. Ευτυχώς, όλα κύλησαν ομαλά και αποδείχθηκε πως και η ψυχραιμία των εκπαιδευτικών αλλά και των μαθητών, όπως επίσης και τα μαθήματα στην άσκηση που έγινε πριν από λίγες ημέρες με την Πυροσβεστική έπιασαν τόπο.
Πρώτα καπνός, μετά φωτιά
Η φωτιά ξέσπασε περίπου στις 9.30, όταν άρχισε να βγαίνει καπνός από την καμινάδα του καλοριφέρ. Στις 9.45 σύμφωνα και με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιωαννίνων Γ. Χαβέλα ειδοποιήθηκε η υπηρεσία, που μόλις έφτασε διαπίστωσε αφενός πως το κτίριο είχε εκκενωθεί και αφετέρου πως οι φλόγες ξεπηδούσαν από την ξύλινη στέγη.
Άμεσα ξεκίνησε η επιχείρηση κατάσβεσης με οκτώ υδροφόρα οχήματα, ένα βραχιονοφόρο και 32 συνολικά πυροσβέστες. Η φωτιά σβήστηκε μετά από σχεδόν 2 ώρες, όμως πρόλαβε να καταστρέψει την στέγη και τις αίθουσες του 1ου ορόφου, μαζί με τα εποπτικά υλικά που υπήρχαν σε αυτές.
Ο κ. Χαβέλας τόνισε πως είναι νωρίς για να διευκρινιστούν τα αίτια της πυρκαγιάς, όμως όπως ανέφεραν εκπαιδευτικοί αλλά και γονείς, τις τελευταίες ημέρες είχε εντοπιστεί κάποιο σχετικό πρόβλημα στην καμινάδα και γι’ αυτό είχε ειδοποιηθεί και αρμόδιο συνεργείο του Δήμου Ιωαννιτών.
Στην ψύχραιμη αντίδραση των εκπαιδευτικών στάθηκε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παιδείας Παντελής Κολόκας, τηρώντας στάση αναμονής για τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά.
Μετεγκατάσταση στην Ανατολή
Άμεση ήταν και η κινητοποίηση του Δήμου Ιωαννιτών με την εκδήλωση της πυρκαγιάς. Στο σχολείο έσπευσαν αμέσως μόλις ειδοποιήθηκαν για την φωτιά, ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας, οι Αντιδήμαρχοι Παιδείας, Παντελής Κολόκας, Υποδομών, Γιάννης Λιόντος και Καθαριότητας, Δημήτρης Κατηρτσίδης, καθώς ο πρόεδρος της Α’ Βάθμιας Σχολικής Επιτροπής, Βασίλης Τσαμπαλάς και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου.
Λίγη ώρα μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη προκειμένου να εξεταστούν όλα τα σενάρια για την ταχύτερη δυνατή επαναλειτουργία της σχολικής μονάδας σε άλλο κτιριακό συγκρότημα.
Η απόφαση που ελήφθη είναι η προσωρινή στέγαση του 4ου Δημοτικού Σχολείου στο νέο σχολικό κτίριο της Ανατολής.
Επειδή πρόκειται για καινούργιο κτίριο που δεν έχει λειτουργήσει μέχρι σήμερα, απαιτούνται αρκετές εργασίες εντός του κτιρίου και στον περιβάλλοντα χώρο, ώστε για να καταστεί λειτουργικό και ασφαλές για τα παιδιά.
Τέλος, για το θέμα της μεταφοράς των μαθητών στην Ανατολή, υπήρξε συνεργασία του Αντιδημάρχου Παιδείας, Παντελή Κολόκα, με την Αντιπεριφερειάρχη, Τατιάνα Καλογιάννη και θα ισχύσει και στην συγκεκριμένη περίπτωση η πάγια διαδικασία που ακολουθεί η Περιφέρεια για τη μεταφορά των μαθητών.
Αίτημα φύλαξης του κτιρίου
Από την πλευρά της η Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων τονίζει πως ο Διευθυντής και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου εφάρμοσαν τον επικαιροποιημένο εσωτερικό κανονισμό και το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ενώ με αίτησή της έχει ζητήσει από την Αστυνομική Δ/νση τη φύλαξη του σχολείου μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών.
Από την Ελευθερία
ΠΗΓΗ: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου