Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Μια Βραδιά με Μουσική και Τραγούδια από τον Ελληνικό και Παγκόσμιο Κινηματογράφο και το Θέατρο

Αρχική

 Μια Βραδιά με Μουσική και Τραγούδια από τον Ελληνικό και Παγκόσμιο Κινηματογράφο και το Θέατρο

Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 8:30: μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη
Αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας»

Μια Βραδιά με Μουσική και Τραγούδια από τον Ελληνικό και Παγκόσμιο Κινηματογράφο και το Θέατρο

Ντιάνα Βρανούση, πιάνο
Χαρά Κεφαλά, τραγούδι
Παρουσίαση: Γιώργος Β. Μονεμβασίτης, κριτικός και ιστορικός της μουσικής.

Θα ερμηνευτούν έργα Georges Auric, Nino Rota, Maurice Jaubert, Dino Olivieri, Michel Legrand, Dario Marianelli, Ennio Morricone, Kurt Weil, Francis Poulenc.  Μίκη Θεοδωράκη, Joseph Kosma, Frederick Loewe, Yan Tiersen, Nicola Piovani, Henry Mancini και Μάνου Χατζιδάκι.


Η Ντιάνα Βρανούση αναφέρει σχετικά:
«Της Σκηνής και της Οθόνης. Μουσικές και τραγούδια που ανακαλούν μνήμες από αλλοτινά χρόνια της ζωής μας, τότε που ταξιδεύαμε παραδομένοι στη γοητεία της σκηνής και της οθόνης. Νοσταλγία για τις εξαίσιες μουσικές που αναδύθηκαν από κινηματογραφικές ταινίες που αγαπήσαμε και που εξακολουθούν να μας συντροφεύουν, αλλά και εκείνες πάλι που μας μάγεψαν ντύνοντας κάποιες αλησμόνητες θεατρικές παραστάσεις. Ένα πολύχρωμο μουσικό ψηφιδωτό, όπου το παλιό συνυπάρχει με το καινούριο και το ελληνικό σμίγει με το ξένο. Με πολύ συγκίνηση, λοιπόν, σας το προσφέρουμε, με την ελπίδα ότι θα κάνει πιο όμορφη αυτή τη βραδιά». 
Η Ντιάνα Βρανούση γεννήθηκε στο Παρίσι. Σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Ωδείο Αθηνών, με υποτροφία. Αποφοίτησε 19 ετών με δίπλωμα πιάνου (τάξη Μαρίας Χαιρογιώργου – Α΄ Βραβείο παμψηφεί), πτυχίο αρμονίας (τάξη Μενέλαου Παλλάντιου - άριστα και τιμητική διάκριση) και πτυχίο αντίστιξης και φούγκας (άριστα παμψηφεί).
Μετά από διαγωνισμό κέρδισε υποτροφία της Ακαδημίας Αθηνών (Κληροδότημα Βασιλείου Κουρεμένου) για έξι χρόνια σπουδών πιάνου στο Παρίσι. Εκεί σπούδασε στην École Normale de Musique, απ’ όπου αποφοίτησε με Licence de Concert (δίπλωμα σολίστ). Στο Παρίσι μελέτησε επίσης για τρία χρόνια με τον Pierre Sancan. Ταυτοχρόνως  η Yvonne Loriod της δίδαξε έργα του σύγχρονου πιανιστικού ρεπερτορίου και κυρίως έργα του Olivier Messiaen.
Εμπλούτισε τις μουσικές της γνώσεις και εμπειρίες συμμετέχοντας στα σεμινάρια του Γιάκοβ Ζακ και της Μπέλα Νταβίντοβιτς στη Μουσική Ακαδημία της Βαϊμάρης. Διεύρυνε έτσι σημαντικά τους μουσικούς της ορίζοντες αλλά και τις ερμηνευτικές της προσδοκίες, αναπτύσσοντας ένα ευρύ φάσμα ρεπερτορίου, το οποίο εκτείνεται από την προκλασική μουσική μέχρι τις σύγχρονες αναζητήσεις.
Έδωσε πολυάριθμα ρεσιτάλ και συμμετείχε σε συναυλίες μουσικής δωματίου στην Αθήνα (στο Μέγαρο Μουσικής, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών,  Ίδρυμα Θεοχαράκη, Ίδρυμα Κακογιάννη και σε άλλους συναυλιακούς χώρους), σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού (Παρίσι, Ρώμη, Φλωρεντία, Λονδίνο, Μασσαλία κ.ά.). Εμφανίστηκε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, όπως τα «Παγκόσμιες Μουσικές Μέρες», «Δημήτρια», «Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής της Νάπολης», «Διεθνείς Εβδομάδες Μουσικής της Ορλεάνης», «MIDEM – Classique» στις Κάνες, «Ελληνικό Φεστιβάλ  του Λονδίνου», «Φεστιβάλ Παλέρμο».
Ως σολίστ έχει συμπράξει με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ (Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση). Ερμήνευσε σε πρώτη εκτέλεση στην Ελλάδα τα κοντσέρτα για πιάνο των Francis Poulenc και Igor Stravinsky, καθώς και έργα για πιάνο των Darius Milhaud και Olivier Messiaen.
Συνεργάστηκε επανειλημμένα με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών και έχει στο ενεργητικό της πολλές πρώτες ερμηνείες έργων για πιάνο σημαντικών Ελλήνων συνθετών. Συμμετείχε συχνά στις εκδηλώσεις της Ορχήστρας των Χρωμάτων. Την καλλιτεχνική περίοδο 2013-2014 εμφανίστηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (συναυλία τον Ιανουάριο, συμπράττοντας με τον κλαρινετίστα Σπύρο Μουρίκη) και στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας.
Έχει πραγματοποιήσει πολλές ηχογραφήσεις για το ραδιόφωνο και έχει μαγνητοσκοπήσει μουσικά προγράμματα για την τηλεόραση. Ηχογράφησε επίσης για τη Γαλλική και τη Γερμανική Ραδιοφωνία. Συνεργάστηκε με το Τρίτο Πρόγραμμα της Ε.ΡΑ., όταν διευθυντής του ήταν ο Μάνος Χατζιδάκις, παρουσιάζοντας σειρά ραδιοφωνικών εκπομπών.
Συμμετείχε στην ηχογράφηση πέντε δίσκων με έργα ελλήνων συνθετών (Σκαλκώτας, Γ.Α. Παπαϊωάννου, Τραυλός κ.ά.). Από τη δισκογραφική εταιρεία MUSICA VIVA εκδόθηκε προσωπικό ηχογράφημά της (LP, CD) με έργα για σόλο πιάνο.
Δίδαξε πιάνο για πολλά χρόνια στο Ωδείο Αθηνών.
Η Χαρά Κεφαλά γεννήθηκε στην Πάτρα. Σπούδασε μουσική (πτυχία ωδικής και  πιάνου, δίπλωμα μονωδίας) και χορό (δίπλωμα καθηγήτριας χορού) στην Ελλάδα και συνέχισε τις σπουδές της στο εξωτερικό (δίπλωμα Vaganova-Supérieur από την Ακαδημία Χορού της Βάρνας και απόφοιτος της Educational Arts School και της Urdang Academy του Λονδίνου, στον τομέα της ερμηνείας Μουσικού Θεάτρου).
Δραστηριοποιήθηκε με εξαιρετικές επιδόσεις στους τομείς του τραγουδιού, του χορού και της υποκριτικής, άλλοτε παρουσιάζοντας προσωπικά προγράμματα, άλλοτε συνεργαζόμενη με σημαντικούς Έλληνες τραγουδιστές, μουσικά σύνολα και συμφωνικές ορχήστρες, άλλοτε συμμετέχοντας σε θεατρικές παραγωγές (όπερες, οπερέτες, μιούζικαλ, πρόζα).
Συνεργάστηκε σε παραστάσεις ελληνικών και ξένων έργων, σύγχρονων ή κλασικών, με καθιερωμένους σκηνοθέτες (Κώστα Τσιάνο, Σταμάτη Φασουλή, Τατιάνα Λύγαρη, Θέμη Μουμουλίδη, Κοραή Δαμάτη, Κώστα Αρζόγλου κ.Ά.), σε παραγωγές κρατικών (Εθνικό Θέατρο, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Εθνική Λυρική Σκηνή), αλλά και ιδιωτικών θιάσων, που παρουσιάστηκαν σε γνωστές θεατρικές και μουσικές αίθουσες (Rex, Εθνικό Θέατρο, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Ακροπόλ, Badminton, Τρένο στο Ρουφ, Αγγέλων Βήμα, Γυάλινο Μουσικό Θέατρο κ.Ά.), αλλά και σε ιστορικούς χώρους, όπως το   Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου (συμμετείχε στις παραστάσεις των κωμωδιών Όρνιθες και Βάτραχοι, καθώς και της τραγωδίας Ιφιγένεια εν Αυλίδι, όλες σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Επιδαύρου) και το  Ηρώδειο (στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών). Ξεχωριστή ήταν η συμμετοχή της στην εξαιρετική αναβίωση της Αθηναϊκής Επιθεώρησης, το 1997, από το Εθνικό Θέατρο Βίρα τις Άγκυρες (Θέατρο Κοτοπούλη-Rex, σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή).
Συνέπραξε με την Ορχήστρα των Χρωμάτων (αρχιμουσικός Μίλτος Λογιάδης), με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (αρχιμουσικός Αλέξανδρος Μυράτ), με την Jyvaskyla Sinfonia (σολίστ στην ερμηνεία του έργου του Χρήστου Χατζή The Sepulcher of Life, στη Φινλανδία, με αρχιμουσικό τον Αλέξανδρο Μυράτ) και με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Όπερας του Πεκίνου (σολίστ στο Ολυμπιακό Κοντσέρτο Two Cultures One Spirit της Ευγενίας Μανωλίδου, το οποίο παρουσιάστηκε σε διεύθυνση της ίδιας, το 2008, στο Concert Hall του Πεκίνου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των Ολυμπιακών Αγώνων). Συνεργάστηκε σε μουσικές παραστάσεις και συναυλίες με τους τραγουδιστές Μαρινέλλα, Γιώργο Μαρίνο και Γιώργο Νταλάρα και με τους συνθέτες Νίκο Μαμαγκάκη (συμμετείχε στη δισκογράφηση των έργων του Εαρινή Συμφωνία, Έρωτας Επιούσιος και Ο κύκλος με την κιμωλία) και Θάνο Μικρούτσικο (πρωταγωνίστησε στη μουσική παράσταση Παράξενο δεν είναι; που παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τον Δεκέμβριο του 2007).
Συμμετείχε σε δεκαέξι δισκογραφικές παραγωγές, ενώ το 2008 εκδόθηκε η πρώτη προσωπική της δισκογραφική κατάθεση με όνομα Μια Χαρά στο Φουαγιέ.  Πρωταγωνίστησε στις τηλεοπτικές σειρές Με δυο μαμάδες, Οι αναιδέστατοι, Σκυλίσια ζωή και Θα σε δω στο πλοίο.
Διοργάνωση: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου