Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Οι γενναίοι του Μπρανκαλεόνε (L’ Armata Brancaleone), Μάριο Μονιτσέλι, Ιταλία, 1966, 120’

Αφιέρωμα στον Ιταλικό Κινηματογράφο:
από τον Ιταλικό νεορεαλισμό στον σύγχρονο ιταλικό κινηματογράφο

Ώρα προβολών: 8.30 μ. μ.
Πολιτιστικός Πολυχώρος
«Δημήτρης Χατζής»

Είσοδος Ελεύθερη
 
Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014
Οι γενναίοι του Μπρανκαλεόνε (L’ Armata Brancaleone), Μάριο Μονιτσέλι, Ιταλία, 1966, 120’
Διοργάνωση: Ελληνοϊταλικός Σύλλογος Φιλίας Ιωαννίνων, Π.Κ.Δ.Ι
Ο ειδικός συνεργάτης του Πνευματικού Κέντρου κινηματογραφιστής Παναγιώτης Κράββαρης αναφέρει στο κείμενο του για την ταινία:

«Δύο φτωχοί χωρικοί και ένας κακομοίρης ληστής αποτελειώνουν έναν ευγενή ιππότη που μόλις έχει υπερασπιστεί γενναία ένα χωριό από μια λεηλασία και έχει πληγωθεί σοβαρά. Μαζί του κουβαλά μια αυτοκρατορική διαταγή που του δωρίζει το φέουδο του «Χρυσοκάστρου», μιας πόλης στην Απουλία. Οι τρεις τους, μαζί με έναν Εβραίο έμπορο προσπαθούν να πείσουν έναν τυχαίο ιππότη που συναντούν, τον Μπρανκαλεόνε από την Νόρτσια, να εκτελέσει ο ίδιος την αυτοκρατορική διαταγή, ένα δικαίωμα που του δίδεται από τους κανόνες ευγενείας των ιπποτών, και να μοιραστεί τα πλούτη του φέουδου μαζί τους. Στο δρόμο θα συναντήσουν έναν βαριεστημένο Βυζαντινό ιππότη, και όλοι μαζί θα συγκροτήσουν τη στρατιά του Μπρανκαλεόνε: Αυτός, ντυμένος κάπου μεταξύ ενός Γιαπωνέζου σαμουράι και ενός Ιταλού ρακένδυτου (Μ. Μονιτσέλι), είναι παντελώς αδέξιος και ανίκανος να αντιμετωπίσει τις περιπέτειες της πορείας προς το Χρυσόκαστρο, αλλά έχει καλές προθέσεις και ζει μαζί με τους ακολούθους του τη δική του ιστορία ηρωισμού.
Το ότι αυτή η ταινία άφησε εποχή στα ιταλικά πράγματα φαίνεται από τον τίτλο της, ο οποίος χρησιμοποιείται ακόμα στα ιταλικά για να περιγράψει μια ανοργάνωτη ομάδα άχρηστων ανθρώπων. Το συγγραφικό δίδυμο Άτζε και Σκαρπέλι, σε μια μείξη σύγχρονων ιταλικών, ιταλικών διαλέκτων και λατινικών, γράφουν μια παρωδία των επικών ιστοριών αναζήτησης των ιπποτών του Μεσαίωνα, στην οποία αποδομούνται τα στερεότυπα, κυρίως του χολιγουντιανού ηρωισμού και του φανταχτερού κόσμου των ευγενών ιπποτών που σκηνοθετείται στις μεγάλες παραγωγές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου