Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Ποιοι είναι οι 16 νέοι υπουργοί της κυβέρνησης Πικραμμένου - Βιογραφικά

Δεκαέξι υπουργούς, χωρίς υφυπουργούς, είναι το πιο μικρό υπουργικό σχήμα που επέλεξε ο πρωθυπουργός Π. Πικραμμένος για την πιο βραχύβια υπηρεσιακή κυβέρνηση. Ανάμεσά τους πρόσωπα πού έχουν διατελέσει στα ίδια υπουργεία από άλλες θέσεις ευθύνης, από το χώρο της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της Αριστεράς προερχόμενοι, επιλογές κυρίως από το χώρο της δικαιοσύνης, της διπλωματίας και των οικονομικών. Δείτε σύντομα βιογραφικά τους.



Παναγιώτης Πικραμμένος: Πρωθυπουργός
Ο Παναγιώτης Πικραμμένος, είναι πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας από το 2009. Δικηγόρος Αθηνών με εξειδίκευση σε θέματα ναυτικού δικαίου, ο Παναγιώτης Πικραμμένος πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Paris II.
Το 1976,  διορίσθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατόπιν διαγωνισμού, ως Εισηγητής και το 1981 προήχθη στο βαθμό του Παρέδρου. Το 2007 προήχθη σε αντιπρόεδρο και τον Ιούλιο του 2009 σε πρόεδρο του Δικαστηρίου.
Έχει διατελέσει μέλος δικαστικών και υπηρεσιακών συμβουλίων, νομοπαρασκευαστικών επιτροπών καθώς και του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου


Παύλος Αποστολίδης: Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης
 Γεννήθηκε το 1942. Είναι διπλωμάτης καριέρας, νομικός. Διετέλεσε σύμβουλος στην πρεσβεία στην Άγκυρα, στην Κύπρο, μόνιμος αντιπρόσωπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ανέλαβε επικεφαλής της ΕΥΠ προκειμένου να την αναδιοργανώσει  μετά την υπόθεση Οτσαλάν, με εντολή του τότε πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη.


Αντώνιος Μανιτάκης: Υπουργός Εσωτερικών
Συνταγματολόγος, διδάκτωρ νομικής του Πανεπιστημίου των Βρυξελλών,  καθηγητής στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ. Έχει εργαστεί στα πανεπιστήμια του Μονπελιέ, του Παρισίου VIII, της Ρώμης και ως επισκέπτης στο Πρίνστον των ΗΠΑ. Αναπληρωτής πρόεδρος του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Σύμβουλίου (1997-99)



 
Γεώργιος Ζαννιάς:
Υπουργός Οικονομικών
 Διετέλεσε πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της κυβέρνησης Παπανδρέου και Παπαδήμου, πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Euro Working Group. Κκαθηγητής Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών. Σπούδασε στην ΑΣΟΕΕ και έχει διδακτορικό από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.



 
Πέτρος Μολυβιάτης:
Υπουργός Εξωτερικών
Σπούδασε νομικά στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Εντάχθηκε στη διπλωματική υπηρεσία και υπηρέτησε στις μόνιμες αντιπροσωπείες της Ελλάδας στην έδρα του Ο.Η.Ε. στη Νέα Υόρκη και στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες καθώς και στις ελληνικές πρεσβείες της Μόσχας, της Άγκυρας και της Πραιτώριας. Διετέλεσε ο πιο στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή και χαρακτηρίζεται «Νέστορας» της εξωτερικής πολιτικής.

 
Φράγκος Φραγκούλης:
Υπουργός Εθνικής Άμυνας
 Πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, από όπου αποστρατεύθηκε πριν λίγους μήνες. Γεννήθηκε στην Κομοτηνή και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο ευρωπαϊκό δίκαιο και τις διεθνείς και ευρωπαϊκές σπουδές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ είναι και διδάκτωρ γεωπολιτικής του Ιονίου Πανεπιστημίου. Απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου, πρώην διοικητής μονάδας των Ειδικών Δυνάμεων,  στρατιωτικός ακόλουθος στην Άγκυρα (1991 - 1994),  ακόλουθος Άμυνας στην Άγκυρα (1998 - 2001). Μιλάει αγγλικά, ρώσικα και τούρκικα.



 Ιωάννης Στουρνάρας: Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
Οικονομολόγος διεθνούς επιπέδου. Σπούδασε στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Έχει διατελέσει ειδικός σύμβουλος στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας (1986-1989), ειδικός σύμβουλος στην Τράπεζα της Ελλάδος (1989-1994), τακτικό μέλος της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1994-2000), πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας κ.ά. Από το 1989 διδάσκει στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι γενικός επιστημονικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.


Γρηγόριος Τσάλτας: Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Πρόεδρος Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Κατέχει Doctorat D’Etat en Droit  στο Διεθνές Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο Νομικών και Οικονομικών Επιστημών της Νίκαιας, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα από το Institut Europeen des Hautes Etudes Internationales του Πανεπιστημίου της Νίκαιας, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο με ειδίκευση στο Δίκαιο της Ανάπτυξης από το Institut du Droit de la Paix et du Developpement του Πανεπιστημίου της Νίκαιας και πτυχίο Πολιτικών Επιστημών από την Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.


 
Αγγελική-Ευφροσύνη Κιάου:
Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
Νομικός, αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών






 
Σίμος Σιμόπουλος:
Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Πρύτανης του ΕΜΠ. Διπλωματούχος Μηχανολόγος - Ηλεκτρολόγος του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου , με μεταπτυχιακές σπουδές στο Imperial College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου από το οποίο του έχουν απονεμηθεί οι τίτλοι Diploma of Imperial College και Ph.D in Mechanical Engineering. Έχει διατελέσει αναπληρωτής Πρόεδρος και Πρόεδρος της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενεργείας (1996-97 & 2004-Σήμερα). Είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, της Διεθνούς Εταιρείας Ακτινοφυσικής και της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης. Εκπροσωπεί, από το 1992, την Ελλάδα στον Οργανισμό Πυρηνικής Ενέργειας του ΟΟΣΑ. Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού & Ανάπτυξης Ε.Μ.Π., Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής "Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας" .

 
Αντώνιος Ρουπακιώτης:
Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
 Πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας. Νομικός εξειδικευμένος στο εργατικό δίκαιο. Μέλος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.





Χρήστος Κίττας:
Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών που παραιτήθηκε μετά την επίθεση που δέχθηκε από αγνώστους σε επεισόδια στο πανεπιστήμιο. Διδάκτωρ της Ιατρικής,  καθηγητής ιστολογίας και εμβρυολογίας. Έχει διατελέσει πρόεδρος της Ιατρικής σχολής  και αντιπρύτανης.



Ναπολέων Μαραβέγιας:
Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης
Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στη Γαλλία στο Πανεπιστήμιο της Grenoble όπου απέκτησε D.E.A. και Doctorat d’ Etat. Έχει τιμηθεί από τη Γαλλική Δημοκρατία με Παράσημο και έχει διδάξει σε διάφορα Πανεπιστήμια Ευρωπαϊκών χωρών.



 
Χρήστος Γεραρής:
Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας που συνταξιοδοτήθηκε. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο κοινοτικό δίκαιο στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού. Έχει διατελέσει πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημοσίας Διοίκησης, πρόεδρος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου και  δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


 
Ελευθέριος Οικονόμου:
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης του ίδιους υπουργείου . Έχει διατελέσει Αρχηγός της ΕΛΑΣ, σε περίοδο μεγάλων επιτυχιών της Αστυνομίας. Επίτιμος Α΄ Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας  πρώτος Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας και του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως



Τατιάνα Καραπαναγιώτη:
Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού
Φοίτησε στη Σχολή Μωραΐτη και σπούδασε στο Λονδίνο. Εργάζεται ως παραγωγός ταινιών, τηλεοπτικών εκπομπών και ντοκιμαντέρ και έχει διατελέσει πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Πρώην βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, ως πρώτη επιλαχούσα μετά την παραίτηση της Μάγιας Τσόκλη

 
Αντώνιος Αργυρός:
Υπουργός Επικρατείας – Εκπρόσωπος Τύπου της Κυβέρνησης
Δικηγόρος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συντονιστής στον Σύνδεσμο Διαμεσολάβησης Ελλάδος (ΣΥ.ΔΙ.ΕΛ), ο οποίος είναι ο θεσμικός αρμόδιος για εξεύρεση εναλλακτικών τρόπων επίλυσης διαφορών σε εθνικό επίπεδο, όπως η διαιτησία και ο συμβιβασμός. Έχει δώσει αγώνα για το «χαράτσι» χαρακτηρίζοντάς του αντισυνταγματικό
eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου