Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Ιατρικές εξετάσεις μαθητών


Αρ. Πρωτ:1125
Αθήνα 30/5/2012

Προς
1. τον Υπουργό Υγείας
κ. Χρήστο Κίττα.
2. την Υπουργό Παιδείας
κ. Αγγελική-Ευφροσύνη Κιάου
Κοιν:
1. Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.
2. Μ.Μ.Ε.
Θέμα: Ιατρικές εξετάσεις μαθητών
Κύριοι Υπουργοί,
Στις δύσκολες στιγμές που περνούν οι εργαζόμενοι όλης της χώρας, τα αγαθά της Παιδείας και της Υγείας πρέπει να διατηρήσουν το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα τους, αν θέλουμε ως κοινωνία να έχουμε τη δυνατότητα δημιουργίας σοβαρών προϋποθέσεων εξόδου από την κρίση. Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2012-2013 θα πρέπει να γίνει με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις και χωρίς να δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα στους Έλληνες πολίτες.
Είναι γνωστό πως η παρουσία των μαθητών στις σχολικές αίθουσες συνδέεται με μια σειρά ιατρικών δικαιολογητικών (καρδιολόγος, οφθαλμίατρος, οδοντίατρος) τόσο για την πρώτη εγγραφή στο σχολείο, όσο και για τις υπόλοιπες τάξεις.
Με δεδομένο τον όγκο των εξετάσεων που πρέπει να πραγματοποιηθούν, αλλά και την ελλιπέστατη έως ανύπαρκτη στελέχωση των υπηρεσιών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στις περισσότερες περιοχές της χώρας, οι γονείς ταλαιπωρούνται και αναγκάζονται να πληρώσουν, προκειμένου να εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις να φοιτήσουν τα παιδιά τους στο δημόσιο σχολείο. Κάτι τέτοιο όπως αντιλαμβάνεστε δεν μπορεί να το αντέξει η ελληνική οικογένεια.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ζητά να αναλάβετε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε το σύνολο των μαθητών της χώρας να εξεταστεί από τις υπηρεσίες του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας χωρίς καμιά απολύτως οικονομική επιβάρυνση. Είναι αναγκαίο να προβλεφθούν ημέρες και ώρες στις οποίες οι γονείς θα πηγαίνουν τα παιδιά τους για τον απαιτούμενο ιατρικό έλεγχο.
Δεν θα πρέπει να υπάρχει μαθητής ή μαθήτρια που για οικονομικούς λόγους δεν θα εξεταστεί από γιατρούς. Το αγαθό της ανθρώπινης ζωής είναι αδιαπραγμάτευτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου