Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Ο Ολάντ κόβει τους μισθούς των υπουργών

Το πρώτο υπουργικό Συμβούλιο του Φρανσουά Ολάντ ενέκρινε τη μείωση κατά 30% του μισθού του προέδρου και των υπουργών της κυβέρνησής του, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ναζάτ Βαγιό-Μπελκασέμ μετά το Συμβούλιο.
Το μέτρο αυτό, πολύ συμβολικό εν μέσω κρίσης, περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα του υποψηφίου των Σοσιαλιστών, ο οποίος τασσόταν υπέρ μιας "υποδειγματικής" εκτελεστικής εξουσίας.

Ο μισθός του προέδρου, ο οποίος είχε αυξηθεί κατά 170% το 2007, και είχε φθάσει τα 21.300 ευρώ ακαθάριστα (προ φόρων και κοινωνικών εισφορών) μετά την εκλογή του συντηρητικού Νικολά Σαρκοζί, θα είναι πλέον λίγο πάνω από 14.910 ευρώ μικτά το μήνα. Ο πρωθυπουργός λαμβάνει την ίδια αμοιβή.


Ο μηνιαίος μισθός των υπουργών θα είναι 9.940 ευρώ ακαθάριστα, έναντι των 14.200 ευρώ ακαθάριστα που ελάμβαναν.

Τα υπουργικά γραφεία θα δουν τα οικονομικά τους κονδύλια να μειώνονται κατά 10% και ο αριθμός των συνεργατών που απασχολούνται στους υπουργούς (15) ή στους υφυπουργούς (10) θα μειωθεί επίσης, πρόσθεσε η Βαγιό Μπελκασέμ.

Όλη η ομάδα της κυβέρνησης - ο πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Ερό που περιβάλλεται από 17 γυναίκες και 17 άνδρες - υπέγραψε ένα "κώδικα δεοντολογίας", μια δέσμευση για υποδειγματική άσκηση της εξουσίας η οποία αναφέρει ότι ο καθένας τους θα πρέπει να απέχει από κάθε σύγκρουση συμφερόντων και δεν θα μπορεί να είναι ταυτόχρονα υπουργός, μέλος του Κοινοβουλίου και μέλος της αυτοδιοίκησης.

"Δεν είμαστε εδώ μόνο για τη διαχείριση αλλά για να μεταρρυθμίσουμε τη χώρα, για να νικήσουμε τα προνόμια, να βελτιώσουμε τη ζωή των Γάλλων. Και κανένα από αυτά δεν μπορεί να περιμένει. Θα πρέπει να αφιερωθούμε σε αυτό αμέσως", δήλωσε η εκπρόσωπος, επαναλαμβάνοντας ότι οι "κυρίαρχες έννοιες" της παρούσας κυβέρνησης, είναι "αποτελεσματικότητα" και "υποδειγματική άσκηση της εξουσίας".

Πριν ακόμη γίνει αυτό το πρώτο υπουργικό συμβούλιο, ο ηγέτης του μεγάλου κόμματος της δεξιάς, της Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP), Ζαν Φρανσουά Κοπέ είχε καταγγείλει τη μείωση των μισθών στην κυβέρνηση ως "απάτη", επειδή η πρώτη κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ έχει "14 περισσότερα μέλη" από την πρώτη κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί το 2007. Ήδη όμως από τον Ιούνιο του 2007, η δεύτερη κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί, είχε αυξήσει σε 31 τα μέλη της.
ΝοοΖ.γρ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου