Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Εκλογές στις 17 Ιουνίου- Πρωθυπουργός ο Π. Πικραμμένος, αποφάσισαν οι αρχηγοί

16/05/2012
Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Ο Π. Πικραμμένος νέος πρωθυπουργός
Στις 17 Ιουνίου – λόγω πανελλαδικών εξετάσεων - θα διεξαχθεί η επόμενη εκλογική αναμέτρηση με υπηρεσιακό πρωθυπουργό τον  πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας από το 2009, Παναγιώτη Πικραμμένο και υπηρεσιακή κυβέρνηση ένα ολιγομελές σχήμα. Τις αποφάσεις αυτές έλαβε το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών που συνεδρίασε υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το μεσημέρι.

Διαφώνησαν ακόμη και στο πρόσωπο του υπηρεσιακού πρωθυπουργού!


Τον νέο υπηρεσιακό πρωθυπουργό, πρότεινε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, διαφωνώντας κατηγορηματικά με την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια και τη σύμφωνη γνώμη αρχικά των προέδρων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Βέβαια είναι γνωστό, ότι ο κ. Παπαδήμος, είχε δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να παραμείνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Επίσης, ο κ. Καμμένος είχε προτείνει την τοποθέτηση του καθηγητή Π. Ήφαιστου στη θέση του υπουργού Εξωτερικών και του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ Δ. Γράψα στη θέση του υπουργού Άμυνας.
Τον πρώην υπουργό των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, Γεράσιμο Αρσένη, πρότεινε από την πλευρά του ως υπηρεσιακό πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας , ενώ ζήτησε να «παγώσουν» τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν τον Ιούνιο και να μην γίνουν αποκρατικοποιήσεις.
Οι πληροφορίες λένε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος αντέδρασε για την πρόταση υπηρεσιακού πρωθυπουργού εκ μέρους του κ. Τσίπρα, κάνοντας λόγο για  «φθηνή κομματική συναλλαγή» (υπονοώντας κατά το πιθανότεροότι ο κ. Αρσένης είναι σύζυγος της Λούκας Κατσέλη, προέδρου της Κοινωνικής Συμφωνίας, που έχει ταχθεί με τις δυνάμεις για επαναδιαπραγμάτευση όρων της δανειακής σύμβασης). Ο κ. Βενιζέλος φέρεται να είπε πως η πρόταση αποτελεί «κολοσσιαία αντίφαση καθώς πρότεινε για υπηρεσιακό πρωθυπουργό ένα πολιτικό πρόσωπο τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ηρνείτο κάθε συζήτηση για συμμετοχή ή στήριξη σε πολιτική κυβέρνηση».

Επίσης, το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι στην υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν θα συμμετάσχει κανένα στέλεχός του .
Σημειώνεται ότι στη συνάντηση παρέστη παρ΄ότι προσκλήθηκε ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκος, διαμαρτυρόμενος για το ότι δεν κλήθηκε στις συναντήσεις που γίνονταν στο πλαίσιο της προσπάθεια συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας.
Από τη ΝΔ, φέρεται να έχει τεθεί το θέμα παραμονής του Δημήτρη Αβραμόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας εν όψει της σημαντικής Συνόδου του ΝΑΤΟ στις 20-21 Μαΐου, όπου δεν αποκλείεται να τεθεί το θέμα της ΠΓΔΜ.
Τελικώς ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η εκλογή του κ. Πικραμμένου ως υπηρεσιακού πρωθυπουργού, ο οποίος ορκίζεται απόψε στις 8 το βράδυ.

Δεν θα δοθεί βουλευτική αποζημίωση στους 300 που εκλέχτηκαν
 Δεν θα δοθεί βουλευτική αποζημίωση στους 300 βουλευτές που ορκίζονται αύριο και παραιτούνται την επόμενη ημέρα, μετά τη συνεννόηση που είχε  ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Η απόφαση ελήφθη λόγω της οικονομικής συγκυρίας.

Η νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση ορκίζεται την Πέμπτη, ενώ στις 11 το πρωί θα συγκροτηθεί σε σώμα η νέα Βουλή, η οποία θα διαλυθεί την Παρασκευή εν όψει της προκήρυξης νέων βουλευτικών εκλογών.
Σύμφωνα με την ημερήσια κοινοβουλευτική διάταξη, της ορκωμοσίας θα προεδρεύσει ο Δ΄ Αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής και βουλευτής της ΝΔ, Βύρων Πολύδωρας, ως ο πρώτος τη τάξει επανεκλεγείς βουλευτής. Η Ολομέλεια θα συνέλθει εκ νέου την επομένη στις 11 το πρωί με αντικείμενο την εκλογή νέου Προέδρου του Σώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου