Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Ανέτοιμη η Ελλάδα για την ανάπτυξη

Του θανάση Λυρτσογιάννη

Είμαστε έτοιμοι για την ανάπτυξη; Ισως το ερώτημα φαντάζει παράδοξο. Ομως δεν είναι. Η αλλαγή της πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ενωση και συνακόλουθα στην Ελλάδα ξεκίνησε. Η ανάπτυξη, που μέχρι πρότινος ήταν απαγορευμένη λέξη, ελέω της γερμανικής εμμονής, που έφτανε στα όρια της θρησκοληψίας, στη δημοσιονομική προσαρμογή και τη λιτότητα θα κερδίζει έδαφος και σταδιακά θα καταλάβει το κέντρο της οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη.
Ηδη οι Ευρωπαίοι συνειδητοποιούν πως μείωση του χρέους με πολιτικές σκληρής λιτότητας δεν είναι εφικτή. Αντιθέτως βυθίζουν τις οικονομίες σε βαθύτερη ύφεση και τις πιο αδύναμες τις σπρώχνουν στο σπιράλ του θανάτου. Αρχισαν να ακούγονται οι πρώτες φωνές για σχέδιο Μάρσαλ, για έκδοση αναπτυξιακών ευρωομολόγων που θα τροφοδοτήσουν με καύσιμα την ευρωπαϊκή ατμομηχανή. Οπότε δικαιολογημένα τίθεται το ερώτημα αν η Ελλάδα είναι έτοιμη για την ανάπτυξη. Που σημαίνει αν υπάρχουν οι μηχανισμοί και οι συνθήκες για να επενδυθούν ορθολογικά και αποτελεσματικά τα κεφάλαια.
Αν κρίνουμε από την πορεία του ΕΣΠΑ και αν συνεχιστεί η ίδια τακτική, τότε θα αποτύχουμε παταγωδώς και θα χαθεί η μεγαλύτερη ευκαιρία για να αλλάξει η χώρα και να γίνει ανταγωνιστική η οικονομία. Η γραφειοκρατία, ο πολυκερματισμός των υπηρεσιών, οι συναρμοδιότητες, ο υπουργικός εγωισμός, η ανικανότητα της δημόσιας διοίκησης, σε συνδυασμό με την ανευθυνότητα κάποιων κομμάτων, συνθέτουν τον καμβά της αποτυχίας.
Η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές έχει υποχρέωση απέναντι στον λαό και την πατρίδα να τα αλλάξει όλα. Και προπαντός να εξοστρακίσει τις κουτοπονηριές του παρελθόντος.
lyrtso@pegasus.gr

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου