Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Τα ψέματα τελείωσαν...

www.ethnos.gr

ΕΡΡΙΚΟΣ ΜΠΑΡΤΖΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
Δεν υπάρχει δημοσκόπηση που να μη δείχνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, μέχρι και σε ποσοστό 75%, επιθυμεί την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Τώρα ήρθε και η μέρα που η πλειοψηφία αυτή θα πρέπει ν' αποδείξει πως όχι μόνο ξέρει τι θέλει, αλλά ξέρει και πώς να διασφαλίσει αυτό που θέλει. Κάτι που έως τώρα δεν το έχει καταφέρει.
Πάγια θέση του γράφοντος είναι ότι η δοκιμασία την οποία βιώνουμε επί δυόμισι χρόνια είναι αποκλειστικά δική μας υπόθεση. Εμείς δημιουργήσαμε τα ελλείμματα και προκαλέσαμε την κρίση, εμείς οφείλουμε να βρούμε και τους τρόπους να την υπερβούμε.
Οι ξένοι το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να βοηθήσουν. Και βοηθάνε. Ισως θα μπορούσαν περισσότερο και αποτελεσματικότερα. Αλλά ούτως ή άλλως το κόστος της υπέρβασης εμείς θα το καταβάλουμε, και τις θυσίες εμείς θα τις υποστούμε.
Αυτά λέει η λογική. Δεν είναι, όμως, βέβαιο, αν και κατά πόσο τα συμμερίζεται -σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις πάντα- και η πλειονότητα των ψηφοφόρων. Και, δυστυχώς, όχι μόνο εκείνοι που έχουν βυθιστεί στο τέλμα της ανεργίας ή έχουν δει να μειώνονται δραματικά τα εισοδήματά τους και εύλογα διακατέχονται από αισθήματα οργής και απελπισίας αλλά και πολλοί από εκείνους που ακόμη αντέχουν και άρα θα έπρεπε ν' αξιολογούν πιο ψύχραιμα γεγονότα και καταστάσεις.
Οι Ελληνες έχουμε την κακή συνήθεια να μεταθέτουμε σε άλλους τις ευθύνες για ό,τι μας συμβαίνει. Κι αυτό ακριβώς ισχύει και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Και μόνο το γεγονός ότι έχει επικρατήσει η άποψη πως για την κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει φταίει το Μνημόνιο, και όχι τα χρέη και τα ελλείμματα που έχουμε δημιουργήσει, επιβεβαιώνει την ανικανότητά μας ν' αναγνωρίσουμε τα λάθη μας και ν' αποδεχθούμε τις ευθύνες μας.
Αλλά τα ψέματα τελείωσαν. Αύριο αποφασίζουμε αν και σε ποιους θα εμπιστευτούμε το μέλλον μας. Και θα το κάνουμε ελεύθερα και ανεμπόδιστα. Οι επιλογές που θα κάνουμε θα είναι αποκλειστικά δικές μας. Και είναι καιρός να συμπεριφερθούμε ως υπεύθυνοι πολίτες και να κατοχυρώσουμε με την ψήφο μας αυτό που θέλουμε και όχι να πουλάμε τρέλα, πιστεύοντας ότι μπορούμε να συμβιβάσουμε τα ασυμβίβαστα, καταγγέλλοντας τη δανειακή σύμβαση και παραμένοντας στην Ευρωζώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου