Τρίτη 8 Μαΐου 2012

"Νέες εκλογές χωρίς το μπόνους των 50 εδρών"

ΑΘΗΝΑ 08/05/2012


Με τους νέους εκλογικούς καταλόγους θα διεξαχθούν σύμφωνα με εκτιμήσεις ενδεχόμενες νέες εκλογές, αν οι διερευνητικές εντολές που θα λάβουν οι κ. κ. Τσίπρας και Βενιζέλος δεν αποδώσουν. 

Διαφορετικές ερμηνείες για την πρόβλεψη για bonus 50 εδρών που λαμβάνει το πρώτο κόμμα, σύμφωνα με τον νόμο Παυλόπουλου δίνουν στο μεταξύ οι συνταγματολόγοι.

Ορισμένοι συνταγματολόγοι εκτιμούν ότι το μπόνους δεν το δικαιούται η ΝΔ καθώς πήρε ποσοστό κάτω του 20%.

Από την πλευρά του ο γνωστός συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης, ανέφερε μιλώντας στο lawnet.gr ότι: "Εφόσον ξαναγίνουν εκλογές θα υπάρχει τελείως διαφορετικό αποτέλεσμα όχι τόσο επειδή δεν θα υπάρχει σταυροδότηση, αλλά επειδή δεν θα υπάρχει το μπόνους των 50 επιπλέον εδρών".

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δείχνει άρνηση και είναι ένα ζήτημα "αν θα πάμε ξανά σε εκλογές ή αν θα μπορέσει να στηριχθεί για λίγο καιρό μια κυβέρνηση με ψήφο ανοχής".

"Οι διερευνητικές εντολές κρατάνε τρεις μέρες η καθεμία. Φαντάζομαι ότι δεν θα εξαντληθεί το τριήμερο. Μετά θα έρθει η σύγκληση των κομμάτων και εκεί θα φανεί η στάση των μεγάλων κομμάτων και η πολιτική των δανειστών μας" σημείωσε.

Ο συνταγματολόγος Αντώνης Μανιτάκης αναφέρει επίσης ότι "οι επαναληπτικές εκλογές θα γίνουν χωρίς σταυρό προτίμησης, αυτό είναι σαφές από την εκλογική νομοθεσία". Τονίζει όμως ότι θα έπρεπε να είχε εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα για την ανακατανομή των εδρών με βάση τα στοιχεία της απογραφής, πράγμα που μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν έχει γίνει.
www.Nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου